Ten, kto doma často varí, či pečie, dobre vie, že v kuchyni ľahko vznikne neporiadok. Inak to pri príprave jedál predsa ani nejde. Zároveň je však dôležité v kuchyni udržiavať poriadok práve kvôli tomu, že slúži na prípravu jedál, ktoré konzumujeme. Ako na to?
Na udržiavanie poriadku v kuchyni má vplyv už to, ako je kuchyňa zariadená. Myslíme teraz na „detaily“ ako organizéry v zásuvkách, či závesné držiaky. Obzvlášť tie držiaky veľa ľudí nepoužíva a pritom často stačí len pár menších skrutiek a nový úložný priestor vo vašej kuchyni je na svete.
Moderné kuchyne majú veľa úložného priestoru, čím sa rieši problém s jeho nedostatkom, avšak potrebné je ho vedieť aj správne využívať. Dôležité je totiž nájsť všetkým veciam vhodné miesto. Ako? Jednoducho sa riaďte frekvenciou používania: to, čo používate pravidelne, majte tam, kde to budete mať vždy poruke a veci, ktoré často nepotrebujete, kľudne dajte na horšie prístupné miesta.
Uľahčiť si údržbu kuchyne môžete efektívne tak, že budete použitý riad a náčinie umývať priebežne. Dokrájali ste? Tak hneď umyte nôž a dosku na krájanie, resp. ich dajte do umývačky riadu, kde vám nebudú prekážať.
Nielen v kuchyni platí, že čím sa budete chcieť nečistôt zbaviť neskôr, tým náročnejšie to bude. Ak by sme mali ostať v kuchyni, zrejme najviac to platí pri čistení rúry na pečenie. Preto by vám v kuchyni nemal chýbať účinný prípravok na čistenie rúry (a tiež vôľa ho pravidelne používať).
Aj kuchynskej pracovnej doske a jedálenskému stolu je potrebné venovať extra pozornosť. Ich čistenie síce nie je také náročné, ako čistenie rúry, ale treba ho robiť ešte častejšie. Sú to totiž priestory, na ktorých pripravujete a konzumujete jedlá, takže hygiena tu musí byť na vysokej úrovni.
Zdroj obrázka:
Autor: deagreez / Stock.adobe.com