
Predpokladáme, že aj vy ste sa už stretli s tvrdením, že raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Je tomu ale skutočne tak? Mali by sme pravidelne raňajkovať alebo radšej čakať na prvé jedlo niekoľko hodín po prebudení, prípadne až na obed? V nasledujúcich riadkoch odhaľujeme odpovede nielen na spomenuté otázky, ale aj na ďalšie iné. Poďme teda zistiť, či raňajkovať alebo neraňajkovať.
Zatiaľ čo niekto nedokáže fungovať bez raňajok takisto ako bez rannej kávy, iní do seba nedostanú ráno takpovediac nič. Už táto skutočnosť dokazuje, že každý organizmus je jedinečný, zvyknutý na niečo iné. Tým pádom nemôžeme jednoznačne povedať, že každý jeden človek vyslovene musí raňajkovať. Pokiaľ sa na to ráno necítite a nemáte chuť do jedla, tak zbytočne do seba nič netlačte. V konečnom dôsledku by ste si mohli len uškodiť.
Na druhej strane, je pravdou, že ak ráno nejeme a potom máme tendenciu „dobiehať zameškané“ večerným prejedaním sa, môže to viesť k závažným zdravotným komplikáciám – napríklad k obezite. Ak teda nepociťujete ráno hlad, snažte sa váš denný príjem potravín rozložiť v priebehu dňa tak, aby ste sa pred spaním neprejedali. Konajte do istej miery intuitívne, no vždy s rozumom.
Vedeli ste, že ľudské telo je po celej noci v stave miernej dehydratácie? To znamená, že ako úplne prvé by ste mali ráno do seba dostať čistú vodu, prípadne vodu s trochou citrónovej šťavy alebo nesladený čaj. Určite predtým nejedzte. Dobre nastaveným pitným režimom hneď od rána sa naštartuje vaše trávenie. Nikdy však nejedzte hneď po prebudení a počkajte na výživné jedlo aspoň hodinku či dve od vstávania. Lepšie tak pripravíte vaše telo na blížiace sa chutné raňajky, ktoré budú pre vás ľahšie stráviteľné.
Ruku na srdce, koľkokrát sa vám stalo, že ste raňajkovali v pohybe či v zhone? Napríklad v stoji pri obliekaní sa alebo cestou do práce. Vedzte, že takéto zlozvyky nie sú pre vaše telo z dlhodobého hľadiska prospešnými. Raňajkovať by ste mali v pokoji, bez stresu. Najideálnejším miestom, kde raňajkovať, je preto vaša domáca jedáleň či kuchyňa vybavená všetkými potrebnými doplnkami, vďaka ktorým si pohodlne pripravíte chutné raňajky. Zabudnite pritom na lacné polotovary či bagety z benzínok. Raňajky musia byť nielen chutné, ale aj výživné.
Základnou zložkou zdravých a výživných raňajok je poriadna dávka bielkovín, ktoré rozbiehajú v našom tele hneď zrána svalovú syntézu. Jednoduchšie vysvetlené, príjmom bielkovín dodáte vašim svalovým bunkám potrebnú výživu, vďaka čomu budú nielen chránené, ale aj schopné rásť. Pokiaľ by ste dlhodobo nahrádzali nevyhnutné bielkoviny v raňajkách napríklad sacharidmi či jednoduchými cukrami, postupne by to mohlo vyústiť do popoludňajšej únavy či dokonca až inzulínovej rezistencii. (Zdroj: https://www.ketodiet.sk/clanky/blog/zdrave-ranajky-17-krat-inak/)
Spolu s bielkovinami, ktoré sú obsiahnuté napríklad vo vajíčkach, jogurtoch, tvarohu či mlieku, by mali vaše raňajky pozostávať aj z komplexných sacharidov (poctivé celozrnné pečivo, ovsené vločky), vlákniny (ovocie, zelenina) a zdraviu prospešných tukov (orechy, avokádo, maslo). Zdravé raňajky by tak mali vyzerať predovšetkým pestro.
Raňajkovať či neraňajkovať? Keď náhodou hodinu či dve po zobudení nepociťujete hlad, nevadí. Pokojne počkajte s prvým jedlom dňa aj do desiatej či jedenástej a prispôsobte tomu aj neskorší čas obedovania. Majte však na pamäti, že raňajky (prvé jedlo dňa), by mali predstavovať až do 25 % vášho celkového denného energetického príjmu. Vzhľadom na to sa dajú raňajky jednoznačne označiť ako najdôležitejšie jedlo dňa. Nehovoriac o tom, že správnymi stravovacími návykmi sa môžete vyhnúť neželaným poruchám príjmu potravy či iným zdravotným komplikáciám, ktoré sa častokrát musia riešiť až odbornou liečbou či terapiami.
NENECHAJTE SI UJSŤ