No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Sviatočné pečenie s úsmevom: Tipy, ako si ho užiť bez stresu a chaosu v kuchyni

10. decembra 2014 |  | 

Zdroj foto: JenkoAtaman / Adobestock.com

Vianoce majú byť sviatky plné pokoja, radosti a rodinnej pohody. Ľahko sa však môžu premeniť na obdobie stresu a chaosu. Prípravy okolo zaberajú veľa času, ktorý často nemáme. A do toho ešte to pečenie! Prečítajte si niekoľko tipov, ako sviatočné pečenie zvládnuť ľavou zadnou.

Ako na dokonalé vianočné perníčky

Perníčky k Vianociam neodmysliteľne patria. Ich vôňa a chuť nás častokrát prenesú do detstva a vyčarujú úsmev na tvári. Dôležitým krokom, ktorý mnohí z nás podceňujú, je nechať cesto poriadne odležať. Vďaka tomu sa s ním bude lepšie pracovať – nelepí sa a ľahšie sa z neho vykrajujú požadované tvary. Najlepšie je nechať cesto v chladničke cez noc. Navyše sa v ňom počas tejto doby uvoľnia všetky lahodné perníkové chute.

Myslite aj na správnu hrúbku cesta – ak bude príliš tenké, perníčky budú krehké, pokiaľ bude zase moc hrubé, nebudú chrumkavé. Vyvaľkajte ho na rovnej ploche, ideálne priamo na pomúčenej pracovnej doske kuchynskej linky, na hrúbku približne 4-5 mm.

Čerstvé korenie dodáva silnejšiu a bohatšiu chuť

Do tradičných vianočných cukroviniek, ako sú medovníky, zázvorníky a ďalšie, idú aj typické koreniny (škorica, zázvor, muškátový oriešok, kardamon,…). Čo tak si ich pomlieť doma v mažiari alebo v mlynčeku? Čerstvo mleté korenie má oveľa výraznejšiu chuť a arómu v porovnaní s predmletým.

Ingrediencie temperované na izbovú teplotu

Pred pečením nechajte suroviny (maslo, mlieko, vajcia,...) zohriať na izbovú teplotu. Keď sú všetky ingrediencie rovnako teplé, ľahšie sa spoja a vytvorí sa hladké cesto.  Ak použijete studené suroviny, môže sa stať, že cesto bude hrudkovité, ťažšie sa bude miesiť a výsledný koláč nebude taký nadýchaný.

Začnite s pečením v predstihu

Nenechávajte si všetko na poslednú chvíľu, kedy sa začínajú vianočné prípravy stupňovať (upratovanie domácnosti, balenie darčekov, výzdoba atď.). Suché vianočné pečivo, ako linecké koláčiky, vanilkové rožky či napríklad perníčky, začnite piecť 1-2 týždne pred Vianocami. Krémové zákusky je potom lepšie pripravovať maximálne 5 dní vopred.

Ako skladovať koláče správne

Suché koláče stačí skladovať pri izbovej teplote, ideálne však vo vzduchotesnej nádobe. Aby zostali krásne mäkké, pridajte k nim do nádoby plátok čerstvého jablka, ktorý pomáha udržiavať správnu vlhkosť. Zákusky s krémovou konzistenciou alebo so smotanou je potrebné skladovať v chladničke, kde vydržia pokojne aj viac ako týždeň.

Ako dosiahnuť perfektný rez bez popraskanej polevy

Podaril sa vám dokonale chutný koláč, no nedarí sa vám ho nakrájať tak, aby na sviatočnom stole vyzeral lákavo? Základom je použiť správny kuchynský nôž. Pre dokonalé rezy zákuskov s polevou je ideálny nôž s hladkou, ostrou čepeľou, zatiaľ čo na nadýchané korpusy sa viac hodí nôž s pílkovitým alebo zúbkovaným ostrím. Pri niektorých koláčoch, resp. najmä tých s krémovou plnkou, je lepšie ich pred krájaním nechať úplne vychladnúť alebo ich dať na chvíľu do chladničky.

Ak chcete zabrániť tomu, aby čokoládová poleva pri krájaní popraskala, nôž nahrejte v horúcej vode alebo nad plynovým sporákom.

Tak ako? Už sa ani vy neviete dočkať vianočného pečenia?


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross