No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V nedeľu sa na Kokave začínajú LETAVY, tábor mladých umelcov

3. augusta 2012 | |  | |

Už túto nedeľu, 5. augusta, sa v rekreačnej oblasti Kokava Línia začína 27. ročník letného tábora výtvarníkov, literatúry, fotografie, divadla, hudby a tanca LETAVY, ktorý je jedným z najznámejších európskych umeleckých workshopov. Záujemcovia si tento rok môžu vybrať zo 14-tich tvorivých dielní. Účastníkov tábora ale aj návštevníkov z blízkeho či vzdialenejšieho okolia čaká pestrý večerný program a vernisáž vytvorených diel.

Aj tento rok sa na Letavách zíde lektorský tím osvedčených výtvarníkov, tanečníkov, divadelníkov, umelcov a pedagógov. Dielne každoročne prilákajú mladých ľudí nielen z domova ale aj zo zahraničia. Ako pre Rimava.sk povedal zakladateľ a jeden z organizátorov Marian „Maňo“ Lacko, momentálne je prihlásených 210 účastníkov zo Slovenska, Čiech, ale aj z Rakúska, Francúzska a Poľska. Podľa jeho slov na večerné programy navyše pravidelne prichádza aj početné publikum z okolia.

Tradičnou súčasťou Letáv sú hudobné seansy, happeningy, autorské čítania účastníkov dielní, improliga - divadelné improvizácie a premietanie študentských filmov. „Každý večer bude zaujímavý program, divadelné a hudobné vystúpenia. Najviac sa teším na vystúpenie kapely Saténové ruky z Bratislavy ale aj Funky emotion, známeho pesničkára Petra “Petiara“ Lachkého, či monodrámu Dašeny Krištofovičovej z VŠMU a záverečné prezentácie dielní,“ povedal Marian Lacko.

Slávnostné otvorenie Letáv je naplánované na nedeľu večer, po ôsmej hodine. To, čo tu počas sedemdňovej tvorby vznikne, bude verejne prezentované na nočnej vernisáži priamo na Kokave v závere budúceho týždňa. Na jeseň sa výstava toho najlepšieho z Letáv presunie aj do Rimavskej Soboty.

LETAVY píšu dlhoročnú históriu. Založili ich v roku 1985 študenti Katedry výtvarnej výchovy Pedagogickej fakulty v Banskej Bystrici ako každoročný plenér bývalých študentov školy (odkiaľ pochádza i názov LETAVY – Letný tábor výtvarníkov). Pôvodný zámer sa postupne zmenil do dnešnej podoby a prirodzenou cestou vznikol najväčší umelecký tábor na Slovensku nielen počtom účastníkov, ale aj počtom a kvalitou ponúkaných dielní. Podľa Mariana Lacka sa dosiaľ na Letavách zúčastnilo takmer 6 500 profesionálnych i neprofesionálnych priaznivcov umenia zo Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Nemecka, Rakúska, Ukrajiny, Fínska, Holandska, Chorvátska, Srbska, Rumunska, Angoly, Talianska, USA i Jordánska. Rozšírilo sa i zameranie plenéru, ktorý sa popri výtvarných dielňach rozrástol o dielňu fotografickú, divadelné, literárnu, tanečnú i hudobno – textársku dielňu. V pôvodnom rekreačnom stredisku Kurinec pri Rimavskej Sobote sa Letavy konali 17 rokov. Po začatí rekonštrukcie Kurinca sa šesť krát uskutočnili na Krokave a štvrtý rok v rekreačnom stredisku Kokava – Línia, v okrese Poltár.

Dvadsiaty siedmy ročník umeleckého tábora LETAVY organizujú Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota a Občianske združenie Oxymoron v spolupráci so Základnou umeleckou školou.

[media url="http://www.youtube.com/watch?v=ibotx1VllbA&feature=relmfu" width="600" height="388"]

Zdroj: Rimava.sk, Sponzorovaný článok (Rimava.sk je hlavný mediálny partner podujatia)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross