No active "ca-sidebar-197687" sidebar

SMK: Na kongres príde líder strany Fidesz Viktor Orbán

12. októbra 2009 |  | 

Strana maďarskej koalície (SMK) pozvala na sobotný kongres lídra maďarskej opozičnej strany Fidesz Viktora Orbána. Informovala o tom dnes maďarská tlačová agentúra MTI. V Rimavskej Sobote vystúpi aj s príhovorom, potvrdila pre agentúru SITA hovorkyňa SMK Eva Dunajská. "Na kongrese SMK sa zúčastní ako podpredseda Európskej ľudovej strany (EPP), v rámci ktorej sú v Európskom parlamente združení poslanci SMK aj Fideszu," povedala. Spolupráca medzi SMK a stranou Fidesz je kontinuálna a priateľská. Orbán sa zúčastňuje na viacerých podujatiach, ktoré SMK organizuje, tvrdí MTI. Zúčastnil sa aj na minuloročnom sneme. Aký bude mať maďarský politik v sobotu ďalší program, zatiaľ hovorkyňa SMK spresniť nevedela.

Orbán slovenskú vládu, koaličné strany a časť opozície ostro pobúril pred júnovými voľbami do europarlamentu, kedy povedal, že voľby rozhodnú o tom, koľko poslancov bude v Bruseli zastupovať Maďarov, žijúcich v Karpatskej kotline. Vláda a parlament na to reagovali prijatím vyhlásenia, ktoré odsudzuje politiku Orbána a predsedu SMK Pála Csákyho.

Denník Sme pred eurovoľbami informoval, že Orbán pomáha s kampaňou v Rumunsku, po boku europoslanca Lászlóa Tőkésa. Orbán je dlhodobým zástancom dvojitého občianska pre Maďarov žijúcich v zahraničí. Podľa vtedajších prieskumov verejnej mienky by Fidesz zvíťazil v budúcoročných parlamentných voľbách.

Opozičná SMK sa bude v sobotu zaoberať programovým dokumentom, ktorý má na najbližších 20 až 25 rokov ponúknuť víziu vývoja maďarskej komunity na Slovensku. Venuje sa aj otázkam identity a ekonomickému a sociálnemu rozvoju.

Zdroj: BRATISLAVA 12. októbra (SITA)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross