No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Rokovanie zastupiteľstva prerušené, pravicoví poslanci opustili miestnosť

1. marca 2011 | |  | | |

Dnešné rokovanie mestského zastupiteľstva bolo približne po dvoch hodinách prerušené, ôsmi pravicoví poslanci opustili rokovaciu miestnosť. Urobili tak pred hlasovaním o návrhu predsedu ľavicového bloku Jána Végha, aby sa upravilo zloženie Mestskej rady a dozornej rady Energobytu v prospech ľavice. Poslanecký zbor tak dnes stihol prerokovať len majetkoprávne otázky, kvôli ďalším bodom dnešného programu sa zídu v stredu, 9. marca o 13.00 hod.

V úvode dnešného zasadnutia prišiel predseda ľavicového bloku Ján Végh (SMER-SD) s návrhom doplnenia programu o zvolenie ďalšieho člena Mestskej rady a revíziu obsadenia dozornej rady Energobytu. Mestská rada má v súčasnosti päť členov, väčšinový Demokratický blok v nej zastupuje viceprimátor Ladislav Rigó, poslanci Július Sojka a Viliam Vaš, ľavicu viceprimátor Ján Čeman a poslanec Ján Végh. V dozornej rade Energobytu sú Ladislav Rigó a Peter Bartakovič, obaja za pravicu.

Ľavica požadovala rovnomerný počet poslancov z oboch blokov. Z jej radov dnes boli prítomní všetci deviati poslanci, na strane pravice chýbala Magdaléna Valušová a Alica Csobová. Osem pravicových poslancov tak pred prejednávaním návrhu opustilo rokovaciu miestnosť.

Ako pre Rimava.sk šéf ľavicového bloku Ján Végh uviedol, väčšinový demokratický blok na seba zobral akúkoľvek možnosť rozhodovania. Podľa jeho slov by bolo seriózne, keby v mestskej rade aj dozornej rade mali kluby rovnaké zastúpenie. „Dnes prišla možnosť, aby sme urobili revíziu uznesenia. Nakoľko ich bolo menej, využili obštrukciu, aby k zmene nedošlo a takýmto spôsobom bojkotovali hlasovanie,“ povedal Végh. Ako dodal, je potrebný konsenzus a dohodnutie serióznych podmienok.

Podľa Júliusa Sojku z demokratického bloku išlo pravicovým poslancom o zachovanie súčasného stavu. „Máme mandát desiatich poslancov, čo je väčšina, tak asi máme právo na to, aby sme mali svoje predstavy o tom, ako presadzovať naše požiadavky. Tie sú momentálne len politického rázu, len mestská rada, dozorná rada a prípadne komisie. V ostatných otázkach sme absolútne pripravení konštruktívne pristupovať k veciam a hlasovať tak, ako je to dobré pre toto mesto,“ uzavrel Sojka.

Primátor Jozef Šimko opustenie zasadnutia poslancami demokratického bloku očakával. "Nie je to fér, ale takéto obštrukcie môžu pripravovať počas celého štvorročného volebného obdobia," potvrdil primátor, ktorý zvolal ďalšie mestské zastupiteľstvo na 9. marca.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross