No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Súťaž žiakov odborných škôl pozná svojich víťazov, oceňovanie moderoval Justin Topoľský

Medzinárodné podujatie Four Fest 2010 spojené so súťažou Euroakademic Gastro pozná svojich tohtoročných víťazov. Najlepší študenti stredných odborných škôl si dnes popoludní prevzali ocenenia, slávnostné vyhodnotenie dvojdňovej súťažnej prehliadky zručností a nápadov stredoškolákov moderoval Peter Justin Topoľský.

Po tom, ako sa včera predstavili budúci kuchári, cukrári, čašníci a obchodní pracovníci, dnes prišiel rad na baristov, someliérov, barmanov, kaderníčky a kozmetičky.

Kým v estrádnej sále rimavskosobotského Domu kultúry prebiehala ozajstná barmanská show, kozmetičky vytvárali denné biznis líčenie a kreatívny make-up na tému hippies – dieťa kvetov. Kaderníčky a jeden kaderník, ktorý sa napokon stal víťazom svojej kategórie, museli zvládnuť dámsky večerný účes na tému Kráľovná plesu a tiež účes pre nevestu. Hodnotila sa módnosť, vypracovanie,  originalita, zladenie s oblečením a celkový dojem.

„Kávičkári“ a milovníci dobrého vína dnes v Hoteli Zlatý Býk mohli obdivovať umenie budúcich baristov a someliérov. Osem súťažiacich baristov malo pripraviť espresso, capuccino a ľubovoľný kávový nápoj. Hodnotila sa nielen chuť, ale aj spôsob prípravy, profesionalita, komunikácia či prezentácia kávy. “Nie je to len o tom stlačiť gombík a káva je hotová. Na to, aby bola lahodná šálka kávy, vplýva veľmi veľa faktorov, ktoré môžu ovplyvniť chuť,“ prezradil pre Rimava.sk ten najpovolanejší porotca, majster Slovenska v príprave kávy Stanislav Cibuľa. Ako spomenul, najbližšie sa chystá na Majstrovstvá sveta, ktoré sa uskutočnia už tento mesiac v Londýne a zastúpenie tu bude mať 55 krajín sveta.

Someliéri predviedli nielen podávanie vína, ale aj svoje teoretické vedomosti. „Someliér musí mať znalosti z hľadiska legislatívy, musí ovládať vinársky zákon, základnú, zložitú, jednoduchú obsluhu. Musí byť praktický, zdatný, zručný, milý, usmiaty, dobre vyzerajúci, vždy dobre upravený. Musí vedieť riešiť problémové situácie, ovládať aj nákup či uskladnenie, servis kávy, čajov, cigár,“ uviedol jeden z porotcov Peter Chvojka.

[flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/ff_zaver2010.flv /]

Dvojdňové podujatie, na ktorom sa prezentovalo približne 120 stredoškolákov zo štyroch krajín, Poľska, Maďarska, Čiech a Slovenska,  vyvrcholilo dnes popoludní, kedy slávnostne ocenili víťazov jednotlivých odborov. Porotca a predseda Klubu mladých kuchárov a cukrárov Martin Kovarský vyzdvihol profesionalitu a pripravenosť organizátorov, spokojný s priebehom súťaže bol aj Jaroslav Bagačka riaditeľ Spojenej školy v Rimavskej Sobote, ktorá je organizátorom akcie.

Víťazi jednotlivých odborov:

kuchár – Ladislav Krmela (SOU Poděbrady) a Marek Sojka (SOŠ Zvolen)

cukrár – Petra Truksová (SOU Poděbrady) a Margaréta Dobrová (SOŠ Lučenec)

barman – Lucia Andrášiová  (SOŠ Žiar nad Hronom)

barista – Miloš Trnavský (Hotelová akadémia Brezno)

someliér – Karolína Pritzelová (SOŠ Zvolen)

kaderník – Matej Kúr (SOŠ Zvolen) a Tatiana Mačejosvká (Súkromná SOŠ Bardejov)

kozmetik – Monika Konôpková (SOŠ Zvolen)

obchodný pracovník – v kategórii “balenie tovaru” Simona Ilčíková (SŠ Rimavská Sobota)
v kategórii “prezentácia tovaru” SOŠ Modrý Kameň

čašník – súťaž prebiehala v maďarskom Ózde, zvíťazila SŠ Rimavská Sobota

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross