No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO/VIDEO: Na Rontouke si pripomenuli okrem tanca a spevu aj zručnosť šikovných ľudí

Zručnosť a šikovnosť ľudí v minulosti si pripomenuli na nedávnom 41. ročníku Klenovskej Rontouky, nadregionálnych folklórnych slávností. Počas troch dní sa predstavilo v pestrej programovej palete 42 kolektívov a vyše tisíc účinkujúcich. Podľa dramaturgičky slávností Stanislavy Zvarovej sa tento ročník zamerali na tradičné remeslá a banícku históriu. Snažili sa poukázať na to, že ľudia museli byť v minulosti samostatní a museli si vedieť všetko vyrobiť. „Chceme pripomenúť, že zručnosť a šikovnosť ľudí tu v minulosti bola, a že by sme sa mohli čo to ešte aj dnes naučiť a zachovať pre ďalšie generácie,” pripomenula Zvarová z histórie Klenovca a okolitého regiónu. Ako podotkla, tieto oslavy majú aj hlbšiu myšlienku, pretože ľudia vtedy popri tvrdej práci aj možno vďaka spevu zvládali ľahšie niekedy ťažké chvíle života.

Počas trojdňových osláv boli pripravené sprievodné, mimoscénické aktivity, tradičné dvory, tri výstavy - Krása modrotlače, prezentácia súkenníctva a gubárstva v Klenovci spojená s ukážkami miestneho gubára Jána Fottu, a výstavou fotografií Tradičné ovčiarstvo v Klenovci. „V Tradičnej klenovskej izbe sme okrem stálej expozície prezentovali DVD záznamy z predchádzajúcich komorných programov, na základe projektu Roztratené zrnká, v exteriéri doplnené fotografiami z 10 ročníkov výskumu,” priblížila pre Rimava.sk Stanislava Zvarová. Po prvýkrát na Rontouke uviedli módnu prehliadku, pod názvom Tradične súčasní, ktorá prezentovala tvorbu Margaréty Hlubockej a tradičný odev z modrotlače. V rámci Jarmoku sa v piatok na Rontouke odprezentovalo 47 remeselníkov a v sobotu ich prišlo ešte viac, až 64.

Pozrite si reportáž TV Rimava zo 41. ročníka Klenovskej Rontouky.

https://www.facebook.com/tvrimava/videos/2242803875839719/?t=1

V súťaži gastronomických špecialít, súťažili kuchári o najlepší baraní guláš. Okrem prezentácie guláša, sa mohli návštevníci priučiť vareniu halušiek, gemerských guliek z Jelšavy, výroby gágoríkov a lokší z Kraskova. Na programoch spolupracovalo 15 autorov a 4 asistenti.

Pozrite si Klenovskú Rontouku podľadom objektívu Jána Čajka

Zdroj: Rimava.sk , TV Rimava, FOTO: Ján Čajko


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross