No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Kúpu dopravného ihriska poslanci nepodporili, podľa primátora by Fico Smer-ákov ubil čapicou

Rimavskosobotskí poslanci opätovne nepodporili kúpu pozemku pod dopravným ihriskom za takmer 80 tis. eur od súkromného podnikateľa, nesúhlasili ani so zaradením tohto bodu do programu rokovania. Primátor Jozef Šimko im na úvod utorkového stretnutia v obrazovej prezentácii ukázal, ako pracovníci Technických služieb mesta (TSM) vyčistili pozemok bývalého dopravného ihriska, ktorý vlastní lučenecká firma. Žiadal ich, aby prehodnotili kúpu areálu, nenašiel však potrebný súhlas. Zo 14-tich prítomných poslancov boli za zaradenie bodu do rokovania siedmi, proti štyria, traja sa zdržali. Väčšina poslancov pritom tvrdí, že o čistení súkromného dopravného ihriska sa dozvedela od obyvateľov alebo osobne, keď miestom náhodou prechádzali, nie však od primátora.

.
„Ja síce viem, že primátor chce to dopravné ihrisko kúpiť, ale zatiaľ nie je naše a vynakladať z mestskej organizácie prostriedky a prácu bez toho, že by bola uhradená, nie je celkom hospodárne,“ povedal pre Rimava.sk poslanec Dušan Hlinka, ktorý spolu s poslancom Hazuchom, Čemanom a Fiľom hlasovali proti tomu, aby sa o dopravnom ihrisku znovu rokovalo. Ako Hlinka tvrdí, po tom čo zistil, že pozemok nie je majetkom mesta, chce vedieť, kto si čistenie pracovníkmi TSM objednal a či za vykonané práce zaplatil. Týmto na rokovaní poveril aj hlavného kontrolóra. O vyčistenom pozemku sa priamo na rokovaní dozvedel aj poslanec František Auxt, ktorý však primátorov návrh opätovnej diskusie o ihrisku podporil. „Už len kvôli bezpečnosti,“ povedal pre Rimava.sk Auxt a dodal, že dovtedy sa v priestoroch zdržiavalo niekoľko živlov a bezdomovcov, čo tam bývajúcim občanom prekážalo. Ako však zdôraznil, súhlasí s kolegami poslancami, ktorí vytýkali primátorovi, že ich neoboznámil s čistením. „Ja som o tom nevedel, teraz som to videl prvýkrát. I keď to nie je až taká veľká suma, ale ide o princíp. Keď malé veci uniknú, tak môžu väčšie. Mal nás upozorniť,“ uzavrel Auxt.

Podľa primátora Jozefa Šimka začali čistiť pozemok na základe dohody o budúcej zmluve. Mechanizmy využili sponzorsky. „Použili sme ľudí na aktivačných prácach. Ľudí, ktorí by možno nemali inde prácu,“ povedal pre Rimava.sk primátor, podľa ktorého je teraz dopravné ihrisko zdravé a jazdyschopné a občanom mohlo slúžiť v priebehu dvoch týždňov. Ako poznamenal riaditeľ TSM Tibor Barto, financie vynaložili iba na naftu do štiepkovača (10-15 litrov za deň, poznamenal Barto), no z odnesených približne dvoch kontajnerov štiepky zinkasovali od Energobytu približne 300 eur.

Ako primátor povedal, nevie však pokračovať v rekonštrukcii verejných sociálnych zariadení a v zriadení malého bufetu, keďže majetok nie je mestský. Zároveň poznamenal, že na základe dohody s majiteľmi ale občania budú môcť užívať ihrisko ako oddychovú zónu tri roky, za to, že TSM areál vyčistili. „I napriek tomu, že mám zmluvu, nebudeme ďalej pokračovať vo výstavbe tohto detského dopravného ihriska a dovolím si povedať, že práve poslanci za SMER-SD ublížili našim občanom a keby pán predseda Fico videl, ako hlasujú, tak ich čapicami pozabíja a to tam napíšte,“ povedal Šimko a dodal, že návrh opätovne na najbližšie rokovanie predloží.

V hlasovaní sa zdržal šéf ľavice v mestskom parlamente Ján Végh. Ako záverom rokovania poznamenal, primátor už v diskusnej relácii naznačil, že pokiaľ poslanci neodsúhlasia dopravné ihrisko, to aj napriek tomu v Rimavskej Sobote bude. „A to nám stačilo. Nebude to mestské, bude to prevádzkovať súkromná firma a nám takéto riešenie vyhovuje,“ povedal v diskusii Végh.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross