No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Špagety Carbonara - vyliečený z univerzitnej traumy

carbonara_bigperex.jpgMoje prvé stretnutie s carbonarou sa skončilo katastrofou. Bolo to počas môjho vysokoškolského štúdia, kde sa v menu jedálne objavili „Uhliarske špagety“ (čo je vlastne carbonara po slovensky, keďže ide vraj o jedlo, ktoré si so sebou nosili baníci do práce v uhoľnej bani – preto je to také výdatné jedlo – toto som však toho času ešte nevedel). Bolo to niečo nové, tak som si ich objednal. Sklamanie však bolo veľké, keďže šlo o špagety s troškou strúhaného syra a oleja, proste „o ničom“. Od tohto horšie prekvapenie v školskej jedálni som zažil len po okoštovaní košickej univerzitnej verzie plnenej kapusty – ale o tom inokedy.

Tak som ozajstnú carbonaru roky neochutnal. Až kým ju uvarila moja ženička. Po okoštovaní mi bolo jasné, že svoju vysokoškolskú traumu musím nechať za sebou a  svoj vzťah s carbonarou musím začať s čistými kartami. A teraz Vám ukážem prečo:
Suroviny

  • 10 dkg mäsitej anglickej slaniny, nakrájanej na malé kúsky
  • 2 žĺtka
  • 2 dl smotany na šľahanie
  • 10 dkg strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
  • 35 dkg špagiet
  • petržlenová vňať
  • soľ, čierne korenie

Postup

  1. Slaninu na malom množstve oleja opražím
  2. Uvarím špagety
  3. Žĺtka dobre premiešam so smotanou, syrom
  4. S slanine primiešam uvarené špagety, dobre to celé premiešam
  5. Na horúce špagety vylejem zmes žĺtok, smotany a syra, rýchle premiešam, horúce špagety využijem na uvarenie vajec
  6. Osolím (keď treba), okorením, posypem petržlenovou vňaťou
  7. Servírujem s ďalšou porciou strúhaného syra

Presto. Rýchle, výdatné, chutné. Pomerne mastné, preto, ako zvyčajne odporúčam fľašku piva na trávenie.
Špagety Carbonara


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross