No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Študenti krajín V4 si zmerali sily vo varení kapustnice

Hoci festival odborných zručností žiakov stredných odborných škôl krajín V4 – FourFest, odštartuje až vo štvrtok, 14. júna, niektorí žiaci si zmerali sily už dnes. Na nádvorí Čierneho orla si nasadili kuchárske čapice, pripravili oheň a pustili sa do varenia kotlíkovej kapustnice. Ich výkony hodnotila odborná porota. Z piatich družstiev nakoniec členovia poroty vybrali tú najlepšiu. Ocenili však aj najsympatickejšie družstvo.

Študenti mali na prípravu kapustnice približne tri hodiny. K dispozícii mali len päť kilogramov kapusty a základné náradie, ostatné suroviny si museli zadovážiť jednotlivé družstvá samostatne. Oheň pod kotlíkami začali rozkladať už od 9:00 hod. A až do úplného záveru ich odborným okom pozorovala päťčlenná porota, ktorá hodnotila prípravu a postup pri príprave prác na varenie, dodržiavanie hygieny a chuťové vlastnosti kapustnice.

Členmi poroty boli odborníci v gastronómii – šéfkuchári Richard Cisár, Ivan Vozár a Daniel Melicherík. Nastúpenie malo aj nežnejšie pohlavie, ktoré zastupovala generálna sekretárka slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Zuzana Dúžeková a predsedkyňou bola česká herečka, modelka, ale aj autorka niekoľkých kníh o varení, Markéta Hrubešová. Ako povedala pre Rimava.sk, hoci často jazdí na Slovensko v Rimavskej Sobote ešte nebola a je tu veľmi rada. Podľa jej slov je dobré organizovať takéto súťaže. „Študenti aj takto zistia ako to funguje v praxi. Vyskúšajú si ten adrenalín v súťaži. Je to iné keď si varenie vyskúšajú niekde na praxi ako na súťaži, kde majú časový limit. Každá takáto súťaž študentov posúva ďalej,“ povedala Hrubešová, pre ktorú je varenie vášeň a jej súčasť. Ako prezradila, jej začiatky s varením sa spájajú s okamihom, keď sa osamostatnila od rodičov. „Zrazu bol prázdny sporák a nemala som čo jesť. Tak som začala chodiť po reštauráciách, ale jednak je to drahé a nie zakaždým je to také, ako by si človek predstavoval. Tak som začala skúšať variť a bolo to zrazu niečo, ako keď objavíte to, čo vás veľmi baví,“ opísala svoje kulinárske začiatky.

Kulinárske špeciality však tentoraz boli v rukách študentov. Spomedzi piatich družstiev sa porota zhodla na prvenstve, to si odniesla usporiadateľská Stredná odborná škola obchodu a služieb v Rimavskej Sobote. Druhé miesto získalo družstvo z maďarského mesta Eger a tretiu priečku si „navarili“ študenti z odbornej školy v českom Kolíne. Porota však udelila aj cenu za najsympatickejšie družstvo, ktorým sa stali študentky odbornej školy z poľského mesta Nowy Sacz. Naprázdno však neobišlo ani piate družstvo z Kazincbarciky. Rovnako ako ostatné družstvá si odniesli nielen nové skúsenosti, zážitky, ale aj pamätné darčeky.

Zážitky však študenti nazbierajú aj na koncerte slovenskej hudobnej skupiny Metalinda. Tá sa na nádvorí Čierneho orla predstaví dnes, 13. júna od 19:00 hod. Štvrtok, 14. júna, však už od skorého rána bude patriť samotnému festivalu FourFest. Svoje sily, ale aj kreativitu si zmerajú študenti odborov kuchár, čašník, someliér, barman, obchodný pracovník, barista, kaderník a kozmetik. Ich výkony bude aj tento rok hodnotiť odborná porota zložená z profesionálov. Počas celého súťažného dňa ich bude povzbudzovať i zabávať moderátor Jožo Pročko, ktorý sa v závere FourFest-u možno opäť predvedie ako barman.

Zdroj: Rimava.sk (Reklamný článok)
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross