No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Bola súčasťou Gemersko-malohontského múzea 47 rokov. Oľga Bodorová skončila na svojom poste

5. októbra 2022 | |  | 
Zdroj: GMM

RIMAVSKÁ SOBOTA – Oľga Bodorová bola neodmysliteľnou súčasťou Gemersko-malohontského múzea. Po 47 rokoch mu povedala dovidenia.

„30. septembra 2022 ukončila PhDr. Oľga Bodorová – etnologička, muzejníčka, dlhoročná riaditeľka múzea - svoje pôsobenie v Gemersko-malohontskom múzeu a odchádza na zaslúžený odpočinok,“ uviedlo múzeum.

Článok pokračuje pod reklamou


Oľga Bodorová celý svoj produktívny život pôsobila v múzejníctve. Začínala v Slovenskej národnej galérii - Zvolenský zámok (1970) a v Slovenskom národnom múzeu - Bratislavský hrad (1970 - 1971). Do Gemersko-malohontského múzea nastúpila v roku 1975 a v roku 1999 sa stala jeho riaditeľkou.


Prečítajte si tiež: Oľga Bodorová vydala novú knihu, zameriava sa na hrnčiarstvo


„Odpracovala 47 rokov (1975 - 2022) v Gemersko-malohontskom múzeu, čo predstavuje najdlhšie pôsobenie riadneho pracovníka v múzeu v celej jeho histórii,“ dodalo múzeum s tým, že na pozícii riaditeľky pôsobila 23 rokov (1999 - 2022), čím sa zaradila medzi jednu z najdlhšie pôsobiacich osobností, ktoré stáli na čele múzea v celej jeho histórii.

„Je to však najdlhšie pôsobenie na poste riaditeľa v modernej histórii múzea, teda od rokov 1951/1952, kedy prešlo múzeum pod správu štátu a malo pracovníkov v riadnom pracovnom pomere a nielen ako čestnú funkciu popri inom zamestnaní v predchádzajúcom spolkovom období existencie múzea,“ doplnili.

Počas svojho pôsobenia vykonala obrovský kus práce. Aktívna bola v bádateľskej činnosti v teréne, ale i v získavaní a popisovaní zbierok, výrazne obohatila zbierkové fondy múzea, pripravila desiatky výstav doma i v zahraničí, aktívne sa venovala publikačnej činnosti.


K téme: O. Bodorová: Správanie sa vedúceho zamestnanca má byť vzorom pre kolegov a má ich motivovať


„Počas jej pôsobenia na pozícii riaditeľky a vďake jej húževnatosti múzeum prešlo rozsiahlymi rekonštrukciami, zorganizovalo množstvo podujatí a realizovalo kvantum projektov v oblasti reštaurovania, akvizičnej činnosti, výstavnej i kultúrno-výchovnej činnosti, vedecko-výskumnej činnosti, modernizácie múzea, ktoré výrazne pomáhali inštitúcii napredovať,“ priblížilo múzeum.

Kolektív pracovníkov Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote pani riaditeľke úprimne ďakuje. „Veríme, že tvorivé sily a energia ju neopustia a zrealizuje všetko to, čo jej povinnosti a aktivity na čele múzea neumožnili,“ dodali na záver.

Zdroj: GMM

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross