No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Na podujatí Zlatá krajina v Knižnici M. Hrebendu sa predstavili nádejní spisovatelia a herci

17. marca 2023 | | | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA – 31. ročník autorskej prehliadky literárnych prác žiakov základných škôl a osemročných gymnázií Zlatá krajina, sa niesol v znamení detského talentu, ale aj spomienke na Pavla Dobšinského.

Práve v deň podujatia (16. marca) by sa totiž Dobšinský dožil 195 rokov. Na legendárneho zberateľa ľudových rozprávok si zaspomínala aj riaditeľka knižnice Rita Herczegová, ktorá prehliadku otvorila svojím príhovorom. "Zlatá krajina je literárna prehliadka autorských prác detí základných škôl a osemročných gymnázií okresov Rimavská Sobota a Revúca, v podstate tento rok je to už 31. ročník tejto prehliadky. A dnes je 16. marec, je to aj deň narodenia Pavla Dobšinského, čiže aj Zlatá krajina je venovaná odkazu Pavla Dobšinského," povedala pre Rimava.sk.

Článok pokračuje pod reklamou


Na úvod sa predstavili žiaci z DDS Facka pri ZUŠ v Rimavskej Sobote, ktorí si pod vedením učiteľky Dany Turanskej pripravili dramatizáciu rozprávky Ako sa Jana stala kráľovnou. Rozprávka je akýmsi obrazom dnešnej dobe v obrázkovej forme.

Žiaci sa na predstavenie pripravovali niekoľko mesiacov. "Je to taký trošku dlhší proces aj po premiére, pretože tie deti si to potrebujú vyskúšať pred tým divákom a obohrávať si to. Tak zistia čo vedia, v čom majú nejakú rezervu, čiže ten proces pokračuje, reálne sme to skúšali od januára, takže to trvalo také tri mesiace, kým sa nacvičila celá takáto inscenácia," prezradila Turanská.

Literárne práce nádejných spisovateľov hodnotila Katalin Juhasz a Ľubica Kepštová. Obľúbená spisovateľka navštívila Rimavskú Sobotu už tretíkrát a vždy sa k nám rada vracia. "Hodnotenie detských prác je vždy veľmi radostné, pretože často sa hovorí ako tie deti málo čítajú, či sa vedia ešte pekne vyjadrovať, ale na týchto prácach vidno, že áno. Ide určite aj o talentované deti, ale aj o dobrých pedagógov, ktorí dokážu v tých deťoch vzbudiť tieto pocity a ambície, pretože už u tých maličkých detí vidno, že je tam nejaký presah z bežného rozprávania , že vedia nájsť nejakú zaujímavú vec, ktorú dokážu do toho príbehu, alebo básničky pretaviť," uviedla Kepštová.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross