No active "ca-sidebar-197687" sidebar

OŽĎANY: Opravu zhorenej strechy podporí ministerstvo kultúry, schválili dotáciu

Opravu zhorenej strechy kaštieľa v obci Ožďany podporí Ministerstvo kultúry SR dotáciou. Jej výška bola stanovená na sumu 70 tisíc eur. Informáciu pre Rimava.sk potvrdil hovorca ministerstva Matúš Bystriansky. Ako ďalej spomenul, aktuálne prebieha príprava celého projektu. „Zmluvu s MK SR už žiadateľ o dotáciu podpísal,“ priblížil Bystriansky s tým, že od augusta 2020 sa budú priamo realizovať práce na obnove národnej kultúrnej pamiatky.

Článok pokračuje pod reklamou



Drevená šindľová strecha rozľahlého renesančného kaštieľa z prvej polovice 17. storočia zhorela pri požiari v októbri minulého roka. Podľa stanoviska hasičov išlo o otvorený oheň, ktorý spôsobil jeden z najväčších požiarov minulého roka v okrese Rimavská Sobota. Či išlo o náhodný alebo úmyselný požiar, vyšetrovala polícia, ktorá vo veci začala trestné stíhanie, škody boli odhadnuté minimálne na 300 tisíc eur. Po asi troch mesiacoch bolo však začiatkom tohto roka vyšetrovanie pozastavené.

Náklady na zhorenú strechu vypočítali na viac ako 560 tisíc eur, ministerstvo mohlo pomôcť do výšky 200 tisíc

Vlastníkom objektu je Bystrická dopravná spoločnosť (BDS). Po požiari ešte bývalý štátny tajomník rezortu Konrád Rigó uviedol, že súkromný vlastník by mohol získať z dotačného projektu sumu do výšky 200 tisíc eur. Ako začiatkom roka pre Rimava.sk uviedla Eva Bednáriková z kancelárie generálneho tajomníka služobného úradu, požadovaná bola dotácia vo výške 526 tisíc eur. V tomto objeme by mali financie slúžiť na odstránenie havarijného stavu a komplexnú rekonštrukciu krovu.

„Na vybudovanie konštrukcie krovu bude nadväzovať prekrytie krovu strešnou krytinou,“ priblížila vtedy Bednáriková a dodala, že ako strešná krytina sa použijú cementové šablóny o rozmeroch 400 x 400 milimetrov a počíta sa aj s oplechovaním.

O výške podpory rozhodovala odborná komisia menovaná ešte bývalou ministerkou kultúry a výsledok mal byť známy do konca februára. Termín však bol preložený a ministerstvo po tomto termíne nedalo konkrétne stanovisko.

„Majitelia chceli doň investovať, bol pripravený aj projekt na zakonzervovanie stavby,“ priblížil pre Rimava.sk starosta obce Ján Matej, podľa ktorého sú s majiteľmi dohodnutí, že sa im ozvú, keď sa bude niečo diať. O schválenej podpore vo výške 70 tisíc eur sa starosta dozvedel dnes od nás a sú radi, že sa veci začínajú hýbať.

Kaštieľ v minulosti obývala aj Juliana Korponaiová, známa ako Levočská biela pani, ktorá sa v Ožďanoch narodila. Stavba bola poškodená počas druhej svetovej vojny. Po nej však kaštieľ dostal novu strechu a bol čiastočne opravený.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross