No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Pri gotickom kostole v Kraskove sa dozviete viac o Gemeri a Malohonte

Pri gotickom kostole z prvej polovice 14. storočia v Kraskove sa už najbližší víkend dozviete viac o histórii na Gemeri a Malohonte. Prostredníctvom odborných prednášok sa dopoludnia 5. septembra dozviete viac o ikonografii stredovekých nástenných malieb. Počas dňa budú k dispozícii aj skupinové prehliadky kostola s odborným výkladom, lukostreľba, šerm či dobový jarmok.

Článok pokračuje pod reklamou



Na poludnie zaznie komorný koncert Zboru starej hudby. V čarovnom prostredí a okolí kostolíka sa potom predvedie skupina historického šermu, pre deti bude zážitkom zábavné žonglérske vystúpenie, ako aj sokoliarske ukážky v podaní dravcov z Mojína. Chýbať nebudú ani tance gotiky a škola tanca v podaní skupiny historického tanca Galthilion. Vyvrcholením by mal byť o 17-tej hodine koncert hudobnej skupiny Páni času.

Podľa slov odbornej pracovníčky Gemersko – malohontského osvetového strediska Stanislavy Zvarovej, je festival spracovaný tak, aby sa aj ľudia neznalí o históriu dotkli dejín nášho regiónu a prežívali tak historické udalosti Malohontu. Ako ďalej pre Rimava.sk uviedla, cieľom projektu je odprezentovať a dostať do povedomia verejnosti históriu regiónu Malohont a jeho národné kultúrne pamiatky. Súčasťou tohto ročníka bude aj výstava gotických kostolov v Malohonte. Festival má pripomenúť kostoly, ktoré sa nachádzajú na Gotickej ceste, ktorá prechádza aj naším regiónom.

V poradí prvý ročník sa mal uskutočniť už v máji. „Situácia vtedy organizátorom nedovolila tento jedinečný festival realizovať. V súčasnosti je však podľa Zvarovej potrebné dodržiavať platné nariadenia a podmienky. "Na podujatí v interiéri sú povinné používať rúška," prizvukuje Zvarová s tým, že návštevníci sa musia riadiť pokynmi organizátorov a opatreniami Úradu verejného zdravotníctva SR v súvislosti s COVID-19.

Organizátormi podujatia sú Gemersko - malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote, v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja, Oblastná organizácia cestovného ruchu Gemer, Obec Kraskovo, Cirkevný zbor ECAV Kraskovo, v spolupráci s Mikroregiónom Teplý Vrch, Miestnou akčnou skupinou Malohont.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross