No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: Do vynovenej železničnej stanice dorazila verná replika vojenského vlaku

20. júla 2020 | | |  | 

Do vynovenej železničnej stanice v Rimavskej Sobote dorazil dnes Legiovlak, verná replika vojenského vlaku. Takýmto vlakom si československí legionári v rokoch 1918 až 1920 razili cestu po Transsibírskej magistrále do ruského Vladivostoku. Do R. Soboty prišiel z Tisovca, kde bol "súčasťou" Pietneho aktu ukončenia obnovy hrobov z 30. rokov 20. storočia.

Článok pokračuje pod reklamou



Na evanjelickom cintoríne v Tisovci podľa historika a iniciátora obnovy hrobov Viktora Brádňanského odpočíva v hroboch 13 vojakov a na cintoríne sa nachádza i hromadný hrob, kde je ďalších 13 neznámych vojakov. Dlhé roky si podľa neho domáci mysleli, že ide o hroby padlých rumunských vojakov.

https://www.facebook.com/RegionGemer/videos/284199602808745/

Slávnostné otvorenie tohto múzea na kolesách je naplánované na utorok o 10.00 hodine. Pre verejnosť bude zadarmo otvorený do večera 18.00 hod. V stredu a vo štvrtok bude prístupný už od 8.00 - 18.00 hod.

Múzeum na koľajniciach

Vo vlaku budú na návštevníkov čakať sprievodcovia v dobových legionárskych uniformách.

Svojím odborným výkladom postupne prevedú záujemcov štrnástimi vozňami, v ktorých sa nachádzajú originálne súčasti výstroja a výzbroje legionárov alebo ich predmety na každodennú potrebu. Ako pre Rimava.sk prednedávnom povedal tajomník projektu Legie 100 Jiří Charfreita, zaujímavostí v Legiovlaku je hneď niekoľko.

https://www.facebook.com/marcel.trnavsky.1/posts/3409988739013427
Takto prechádzal vlak jednotlivými zastávkami medzi Tisovcom a R. Sobotou. Zastávka R. Zalužany.

„Väčšinou sa týkajú osobného života legionárov, ich každodenného života, ale i milostných vzťahov v priebehu anabázy po Transsibírskej magistrále. Najväčší záujem je tradične o možnosť nahliadnutia do databázy legionárov a vyhľadania predkov legionárov. Táto služba je k dispozícii vo vozni Plukovná predajňa zdarma,“ informoval Charfreita.

Viac o Legiovlaku sa dočítate v predošlých článkoch na Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross