No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Začal 40-dňový pôst. Teriakovský bál bol v netradičnej podobe so zahraničnou účasťou

17. februára 2021 |  | | | |

Pandémia a zákazy stretávania sa poznačili aj obdobie zábav. Fašiangy skončili a dnes začína 40-dňový pôst. Podľa kresťanských tradícií sa má vtedy človek pripraviť fyzicky aj duševne na jeden z najdôležitejších kresťanských sviatkov, teda Veľkú noc, ktorá sa spája so vzkriesením Ježiša. V Klenovci sa Popolcová streda volala aj pirohová streda. Ako pre Rimava.sk uviedla Stanislava Zvarová z Gemersko – malohontského osvetového strediska, v tento deň nemohli chýbať pirohy a zvárali pradená, ktoré počas zimy napriadli. Pirohy sa podľa Zvarovej robili aj z rezancového cesta, plnené tvarohom, varené a poliate slaninkou.

Článok pokračuje pod reklamou



"Na sladko sa plnili lekvárom, makom a vysmážali sa. Väčšinou ale už poznajú pirohy zo zemiakového cesta," avizuje a praje dobrú chuť. "Nech nám 40-dňový pôst prinesie pokoj, zdravie a veľkonočné sviatky prinesú novú nádej pre nás všetkých," dodáva.

Z ulíc sa vytratili fašiangové sprievody s maskami. Chýbali aj plesy a zábavy. Výnimkou, ktorá neprerušila tradíciu, bol Teriakovský bál, ktorý sa konal jedenástykrát. Konal sa však online u každého záujemcu doma. Zorganizovali ho nadšenci z OZ Teriakovčan. Ako pre Rimava.sk uviedol Marian Hano, v sobotu večer sa zabávalo 86 registrovaných členov. "Ale podľa komentárov a lajkov zhruba 150 FB profilov," priblížil Hano s tým, že nechýbala ani tombola či hudobné pozdravy rôznych spevákov, amatérov a priateľov OZ Teriakovčan.

Perličkou večera boli skladby tradičných kozáckych a známych ruských piesní. "Jeden videopozdrav bol aj cezhraničný z Rostova na Done od jedného z členov donských kozákov. Večerom nás hudobne doprevádzal Max Csank. Pripojení zabávajúci boli až Nemecku a druhý vo Švajčiarsku," doplnil s tým, že medzi zabávajúcimi sa bola aj skupina Maduar, Erik Aresta, Bystík, Adam Ďurica či sestry Sihelské. Nechýbala ani Marika Pákó či Kmeťo starší.

Verejnosť čakajú v tomto týždni priame prenosy z rímskokatolíckeho kostola v Rimavskej Sobote. Prostredníctvom kamier TV Rimava začínajú dnes, v popolcovú stredu o 17.00 hod. modlitbou krížovej cesty a neskôr aj svätou omšou. Obdobne aj v piatok a tradične aj v nedeľu.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: Archív OZ Teriakovčan


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross