No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Poznáme prvého kandidáta na župana, dnes oznámil svoj záujem stať sa predsedom BBSK

23. februára 2022 |  | 
Zdroj: FB Ondrej Lunter

Dnes svoju kandidatúru na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja oznámil súčasný vicežupan Ondrej Lunter (34), syn aktuálneho župana Jána Luntera.

Ján Lunter už kandidovať nebude

"Rozhodol som sa nepokračovať. Dôvody sú, že to nasadenie, ktoré si pýta výkon župy, vzhľadom na môj vek nemôžem garantovať," povedal súčasný župan Ján Lunter, ktorý v nasledujúcich voľbách kandidovať podľa jeho slov nebude na žiadnu funkciu. "Chcem, aby župa pokračovala tým smerom, ako sme začali," dodal a zároveň vyjadril svoju podporu Ondrejovi Lunterovi - kandidátovi na župana.

Článok pokračuje pod reklamou


"Som si istý, že bude pokračovať v tom pozitívnom a dobrom, čo sme v kraji dokázali - v projektoch pre lepší kraj, v zodpovednom riadení, ale aj vo férovom a zodpovednom prístupe ku obyvateľom, ale aj k pracovníkom a celému tímu župy," povedal Ján Lunter, ktorý verí, že tomuto kandidátovi sa podarí pritiahnuť mladých ľudí so záujmom o rozvoj kraja a bude dobrým županom novej generácie.

Tiež pripomenul, že Ondrejovi Lunterovi nevyjadruje podporu len ako svojmu synovi, ale zároveň aj ako poslancovi, ktorý v uplynulých voľbách získal najviac hlasov a zároveň vicežupanovi, ktorý získal podporu aj v zastupiteľstve.

Kandidovať bude ako nezávislý

Ondrej Lunter je podľa jeho slov z generácie ľudí, ktorá vyrastala už v slobodných pomeroch po roku 1989. "Sloboda, možnosť cestovať, vzdelávať sa bez obmedzení, možnosť získavať kontakty po celom svete, možnosť realizovať sny, ktoré v mojom veku generácie predo mnou nemohli realizovať - to všetko je skutočnosť o našej generácii," začal svoj výstup Ondrej Lunter s tým, "že sme tá šťastná generácia".

Článok pokračuje pod reklamou


Za dar a šťastie považuje aj to, že vyrastal vo fungujúcom prostredí, mal možnosť vyštudovať dve vysoké školy a pracovať vo fungujúcich firmách. "Veci musia fungovať aj na úrovni štátu. Je povinnosťou štátu voči svojim občanom, aby ľudia mohli štátu dôverovať, aby sa ľudia mohli na štát spoľahnúť," dodal s tým, že na veciach nám musí záležať, aby mohli fungovať.

S týmito myšlienkami sa pred piatimi rokmi podľa jeho slov rozhodol vstúpiť do politiky. Kraj v tomto volebnom období podľa neho nielen opravoval cesty, ale dramaticky investoval aj do školstva a starostlivosti o seniorov. Všetko podľa neho robili preto, aby sa ľuďom v kraji žilo lepšie a aby sa mohli spoľahnúť na to, že veci budú fungovať.

"Budem sa uchádzať o dôveru obyvateľov Banskobystrického kraja na pozíciu župana ako nezávislý kandidát," prehlásil Ondrej Lunter, ktorý sa zároveň poďakoval starostom a primátorom, ktorí mu vyjadrili podporu. "Zároveň sa budem uchádzať aj o širšiu politickú podporu," dodal s tým, že bližšie sa vyjadrí neskôr. Podotkol však, že sa nebude uchádzať o podporu strán, ktoré podľa neho "podkopávajú súčasný demokratický systém" - Smer SD, Republika, Kotlebovci - ĽSNS.

V najbližšom čase sa bude venovať propagácii jeho programu na najbližšie štyri roky, zavíta teda do rôznych kútov kraja. "Súbežne s kolegami pracujem na zostavení kandidátky do zastupiteľstva, pretože za posledných päť rokov vzniklo v našom kraji veľmi prospešné a funkčné spojenectvo lokálnych politikov," oznámil ďalej Ondrej Lunter. "Tento tím pôjde do volieb pod značkou Srdcom v kraji," doplnil. Kto bude súčasťou tohto tímu, zatiaľ neprezradil.

Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa uskutočnia na jeseň tohto roku prvýkrát spolu s voľbami do orgánov samosprávy miest a obcí. Presný termín volieb zatiaľ nie je známy.


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross