No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Four Fest mal rekordnú účasť, žiaci stredných odborných škôl súťažili v 8 odboroch

13. mája 2022 | |  | 

RIMAVSKÁ SOBOTA - Po dvoch rokoch, kedy sa festival odborných zručností Four Fest nemohol konať pre pandémiu, sa v poradí jeho 13. ročník stal rekordným. Záujem škôl bol nadmieru vysoký, svoje znalosti vo ôsmich odboroch si preverilo 140 žiakov. Nechýbali ani žiaci z organizátorskej školy - Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote, ktorí vzorne školu reprezentovali.

Four Fest 10. mája preveril vedomosti žiakov v kategóriách kuchár, čašník, barman, barista, somelier, obchodný pracovník, kaderník a kozmetik. "Tento formát sa ukázal ako úspešný, takže sme ho nemenili. Je tu rekordné množstvo súťažiacich - 140 žiakov z až 30 škôl zo 4 krajín. Základ však tvoria školy z Banskobystrického samosprávneho kraja. Sú tu takmer všetky školy z tohto kraja, ktoré majú dané odbory," povedal pre Rimava.sk Jaroslav Bagačka, riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rim. Sobote.

Článok pokračuje pod reklamou


Na Four Fest prišli aj partnerské školy SOŠOS z krajín V4. Riaditeľ Bagačka tiež vyzdvihol záujem škôl z iných krajov Slovenska. "Každý kraj tu má nejaké zastúpenie. Túto akciu poznajú, stala sa známou. Tiež si chcú zasúťažiť, stretnúť sa s kamarátmi a nadobudnúť nové zážitky, skúsenosti," pokračoval riaditeľ SOŠOS.

Four Fest sa začal v pondelok 9. mája sprievodným programom. Doobeda žiaci súťažili vo varení fazuľovice, o večerný program sa koncertom postaral Adam Ďurica.

Súťaž má pre žiakov veľký prínos najmä v konfrontácii zručností - môžu si vyskúšať a odpozorovať nové receptúry a naučiť sa nové techniky zo svojho odboru. "Tie jednotlivé techniky, ktoré používajú školy, sa líšia aj v závislosti od krajiny. Bolo to vidieť už aj pri sprievodných podujatiach - varení fazuľovice. Máme sa čím obohacovať, vieme, v čom sme lepší a horší oproti ostatným školám," dodal riaditeľ Jaroslav Bagačka s tým, že jedným z cieľov je aj pozdvihnúť školu, aby nezaostávala nielen v kraji, ale ani na celom Slovensku.

Za tradične najsilnejšiu kategóriu považuje riaditeľ kuchárov, ktorí súťažili pod garanciou Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. "Niektorí zo súťažiacich raz budú špičkovými šéfkuchármi. Niektorí víťazi Four Festu sa už stali známymi," povedal riaditeľ SOŠOS, ktorý ďalej vyzdvihol aj kategóriu baristov či barmanov. "V kategórii kaderníčok a kozmetičiek sú veľmi silné školy z východu," dodal s tým, že kvalitných súťažiach by sme našli v každej kategórii.

Kvalitu v kategórii kuchár potvrdil aj šéfkuchár Richard Cisár, ktorý výkony mladých kuchárov a kuchárok hodnotil. "Priebeh súťaže je veľmi dobrý, som milo prekvapený hojnou účasťou," zhodnotil. Základnou surovinou, z ktorej mali súťažiaci pripraviť ten najlepší pokrm, bol pstruh. "Je na nich, ako sa zhostia tejto úlohy, ako zapoja kreativitu a fantáziu," dodal s tým, že hodnotia rôzne kritériá, ako napríklad príprava pracoviska, hygiena na pracovisku, použitie sezónnych surovín či technika spracovania. "Ide tu aj o zručnosti súťažiacich. Keďže robia pstruha, väčšina ho filetuje," doplnil šéfkuchár.

Súťažiacich v kategórii kuchár hodnotila aj česká herečka a gurmánka Markéta Hrubešová. "Mám ohromnú radosť, že sa Four Fest konečne koná. V porote som už po tretíkrát. Je to skvelé, pretože v kategórii máme veľa detí. Mám pocit, že na sebe poriadne zapracovali, sú pripravení a statoční. Je tu skvelá energia," zhodnotila Markéta Hrubešová, podľa ktorej je na mnohých receptoch vidieť poriadnu dávku kreativity.

A na čom si pri hodnotení dáva najviac záležať? "Musím povedať, že je také krásne kuchárske príslovie, ktoré hovorí, že pekné to byť môže, ale chutné to byť musí. Samozrejme, jeme aj očami, takže musí to dobre vyzerať, byť precízne a profesionálne pripravené, ale hlavne to musí byť dobré," povedala Markéta Hrubešová.

Svoju kreativitu a zručnosti ukázali žiaci a žiačky aj v ďalších kategóriách. Bohaté zastúpenie mali napríklad aj kaderníci/kaderníčky. Aj predsedníčka poroty v tejto kategórii Renáta Lenčéšová, tímlíderka agentúry a vizážateliéru LeRen, mala radosť, že po dvoch rokoch pauzy sa opäť môžu pozrieť na výkony žiakov. "Tento rok je témou Jar - obdobie farieb, vôní a chutí. Máme dve súťažné disciplíny, a to pánsky módny účes a dámsky koktailový účes - drdol. Budeme sledovať techniku a módnosť účesu," povedala.

Žiaci to mali naozaj ťažké, pretože museli ukázať svoju originalitu. "Trend si musí človek vytvoriť sám. Ak je už niečo v trende, už je to podľa mňa za zenitom. Ide o to, či prinesú niečo nové, niečo svoje, kreatívne. Sledujeme celkový dojem, prepracovanie účesu, módnosť účesu - čo si pripravil na toto obdobie. Mali by byť stále o krok vpred. Mali by tvoriť módu," zhrnula Renáta Lenčéšová.

Téma jari sa niesla aj ďalšou kategóriou - čašník. "Myslím si, že študenti venovali príprave veľa času, začali sa pripravovať približne 3-4 mesiace vopred. 90 minút, ktoré študenti mali tu na súťaži, bol dostatočný čas na to, aby tie tabule vyzerali tak, ako vyzerajú," povedal predseda poroty Ivan Patráš, ktorý má približne 20-ročné skúsenosti v oblasti hotelierstva.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako pokračoval, súťaže sa zúčastnili študenti rôznych ročníkov, čomu prispôsobili kritériá. "Máme tu veľmi perspektívnych študentov hotelových akadémií. Pokiaľ budú pokračovať takýmto štýlom, ako sa venovali súťaži, o budúcnosť čašníkov máme zatiaľ postarané. Osobne súťaž hodnotím veľmi dobre, študenti si to užívali, postupne z nich opadol stres," dodal Ivan Patráš.

Vybrať víťazov v jednotlivých kategóriách bolo niekedy náročné. Zastúpenie na stupienkoch tých najlepších mali aj žiaci zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote:

Kategória kuchár: Tomáš Rajtúk - strieborné pásmo, Filip Pataki - bronzové pásmo
Kategória barista: Lukáš Jakab - 2. miesto, Simona Šusteková - Mimoriadna cena, absolútny nováčik
Kategória somelier: Lenka Kántorová - 3. miesto
Kategória obchodný pracovník: Vierka Pacíková - 1. miesto, Daniela Berkyová - 2. miesto
Kategória čašník: Daniela Bartóková a Bianka Nagyová - 3. miesto

Celú výsledkovú listinu nájdete na tomto odkaze.

A ako hodnotia Four Fest žiaci Strednej odbornej školy obchodu a služieb?

Krisztína: Som v treťom ročníku a toto je moja prvá súťaž. Robila som kokteilový účes, myslím si, že sa mi podaril dobre.

Lukáš: Som v piatom ročníku v odbore hotelová akadémia. Súťažil som v kategórii barista. Dúfam, že to dopadlo dobre. Išiel som ako prvý, chvalabohu, tak som nemusel čakať na ostatných súťažiacich. Je to moja posledná súťaž tu, lebo tento rok maturujem, tak dúfam, že mi to vyjde. Four Festu som sa zúčastnil, aj keď som bol druhák, potom som bol ešte na Baileys CUP vo Zvolene, potom nám to stopla korona. Teraz som mal menší stres, vedel som, do čoho idem. Nebál som sa tak, ako na prvej súťaži.

Filip: Som v druhom ročníku v odbore kuchár. Toto bola moja prvá súťaž, mám z nej veľmi dobré dojmy. Páčila sa mi, aj keď boli nejaké problémy, tie sa však vyriešili. Pripravoval som pstruha na prírodno s beluga šošovicou, s jarnou cibuľkou, hríbmi a vínovo-citrónovou espumou. Recept som tvoril s pánom majstrom, on mi aj radil, čo mám ako robiť. Recept som si cvičil na praxi, po škole, ale raz aj doma.

Tomáš: Toto je moja druhá súťaž, vedel som omnoho viac vecí ako na tej prvej. Hlavnou surovinou bol pstruh, spravil som z neho závitok s bylinkovým maslom, cviklovým krupotom, citrónovo-medovou omáčkou, parmezánovým čipsom a zeleninovými kroketami. Mal som trochu ťažšie chvíle s indukčnou doskou, ale dalo sa to zvládnuť. Recept som si predtým trénoval.

Daniela a Bianka: Sme v treťom ročníku v odbore hotelová akadémia. Súťažili sme v odbore čašník, pripravovali sme slávnostnú tabulu na tému Jar - obdobie vôní, chutí a farieb. S naším výkonom sme spokojné. Pán porotca nám povedal, že ak by nás mal ohodnotiť hviezdičkami, dal by nám päť z piatich.

PR článok
Pri PR a sponzorovaných článkoch redakcia štandardne uzatvára komentáre.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross