No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Vymenili by ste sa s nimi? Porotcovia mali pred sebou vyše 200 páleniek, hľadali najlepšiu

4. júna 2014 |  | 

hodnotenie páleniekZhodnotiť viac ako dvesto vzoriek ovocných páleniek z dvadsiatich páleníc z regiónu Gemer-Malohont a Novohrad. Taká bola úloha degustátorov, ktorí sa zišli minulý piatok v Lukovištiach. Práve v tejto obci v lete oslávia 80. výročie založenia prvej obecnej pálenice, vtedy bude koštovka, výstava aj vyhodnotenie najlepších súťažných páleniek.

Ako Rimava.sk informovala manažérka MAS Malohont Miroslava Vargová, destiláty v piatok hodnotilo 30 degustátorov, ktorí bolo rozdelení do trojčlenných tímov. Pod odborným dohľadom destilatérky a medzinárodnej degustátorky Edity Vargovej anonymne posudzovali vzhľad, čistotu, intenzitu vône a chuti, ako aj vzájomnú vyváženosť chuti a vône páleniek.

Stanovených bolo päť súťažných kategórií: slivka, hruška, jablko, čerešňa a záhradná zmes. "Najpočetnejšie bola zastúpená kategória sliviek," prezradila Vargová a spomenula, že počas prihlasovania destilátov doplnili aj osobitnú, nesúťažnú kategóriu "iné ovocie". Hodnotitelia tak mali na stole aj pálenky z jahôd, šípky, trnky, černice, ale aj kombináciu jablko-hruška-dub.

Šampiónom súťaže sa napokon stala slivovica od Alexandra Dóbiho z Dúžavy vypálená v Lukovištiach.

Toto sú víťazi jednotlivých kategórií:
jablko: Oskar Jakubovič z Lučenca  (Lučenská pálenica)
hruška: Ľuboslav Novák z Horných Strhár (Hornostrhárska pálenica)
čerešňa (višňa):  František Vitárius z Veľkého Blhu (Hostišovská pálenica)
záhradná zmes: Ján Kúdela z Lukovíšť (Lukovišťská pálenica)
iné ovocie: borovička Fedora Príhradského z Gemerskej Hôrky (pálenica Gemerská Hôrka)

Okrem toho degustátori udelili zúčastneným pestovateľom 55 zlatých, 64 strieborných a 41 bronzových diplomov. "Svedčí to o vysokej úrovni zúčastnených vzoriek," podotkla Vargová.

Mená pestovateľov spoznáme 12. júla, kedy sa v rámci Dňa obce Lukovištia uskutoční výstava spojená s koštovkou páleniek pod názvom Lukovišťský kalíščok a ocenenie víťazov. V tento deň bude možné ochutnať všetkých 202 súťažných destilátov a nebude chýbať ani kultúrny program.

„Ide nám predovšetkým o osvetu v príprave kvalitných a nezávadných ovocných destilátov, vyrobených v licencovaných páleniciach, ale aj o zviditeľnenie obce a regiónu, v ktorom má výroba pálenky bohatú históriu a tradíciu," povedal Jozef Mitter, starosta obce Lukovištia, ktorá je hlavným organizátorom podujatia.

K iniciatíve domácich organizátorov sa pripojila Gemerská poľnohospodárska a potravinárska komora Rimavská Sobota, Okresné výbory Slovenského zväzu záhradkárov v Lučenci a v Rimavskej Sobote, Miestna akčná skupina Malohont v Hrachove a mnohí sponzori.

[nggallery id=1431]

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross