No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Dokonale našľahaná pena v cappucine? Zvladnete to aj bez trysky

17. apríla 2024 |  | 
Zdroj: XC Stock / Adobestock.com

Je káva niečím, čo vám vytvorí úsmev na tvári každé ráno? Ak túžite po dokonalom cappucine ako z kaviarne, máme pre vás dobrú správu. Nepotrebujete žiadne špeciálne prístroje na to, aby sa vám podarila hustá mliečna pena. Ako napeniť mlieko, ak doma nemáte trysku alebo napeňovač? 

Ešte predtým, ako sa pustíte do prípravy peny, uistite sa, že máte doma kvalitnú zrnkovú kávu. Nekvalitnej káve totiž nepomôže ani dobrá mliečna pena. V dnešnom článku vám prezradíme dva jednoduché a najmä rýchle spôsoby, ako si môžete pripraviť mliečnu penu aj bez použitia akýchkoľvek prístrojov. Poďme na to! 

Využite svoj french press

Robievate si kávu alebo sypaný čaj vo french presse? Vedeli ste, že ho môžete využiť aj na prípravu lahodnej peny? 

  1. V prvom rade mlieko krátko zohrejte. Pozor, nesmiete ho prevariť. Ideálna teplota je 60 - 70 stupňov. Využiť môžete špeciálny kuchynský teplomer na mlieko. 
  2. Následne mlieko prelejte do french pressu, maximálne však do jednej tretiny, aby ste mali dostatok miesta na penu. 
  3. Piest ponorte do mlieka a začnite pumpovať (prudkým pohybom hore - dole).
  4. Už o necelú minútu uvidíte vzniknutú penu. Mala by byť hladká, bez bubliniek.

Napenené mlieko potom už len nalejete do pripravenej šálky s espressom (30 ml) a dokonalé cappuccino je na svete. 

Tip: Ak používate kravské mlieko, zvoľte plnotučné. Plnotučné mlieko sa vám rýchlejšie podarí napeniť aj bez použitia trysky. Ak používate rastlinné mlieko, zvoľte to s označením barista - ide o rastlinné mlieka, z ktorých je možné robiť aj latte art. 

Využite uzatvárateľnú nádobu 

Ak doma nemáte french press, využiť môžete aj uzatvárateľnú podlhovastú nádobu, napríklad aj zaváraninový pohár. 

  1. Studené mlieko nalejte do jednej tretiny nádoby. Tú jednoducho pretrepávajte aspoň minútu. 
  2. Hotovú mliečnu penu môžete dať ešte na pol minúty do mikrovlnky, pretože teplo pomáha stabilizovať penu. Dajte však pozor, aby nevykypelo. 

Tip: Ak máte doma nachystané mlieko a chýba vám len kvalitná káva, prezrite si stránky slovenskej pražiarne kávy READY AFTER, kde nájdete kvalitné zrná rôznych odrôd. 

Dajte si záležať na výbere vašej kávy! 


NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross