No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Slovenské hody na Súkromnej strednej odbornej škole

slovenske-hody-21Horúce, takmer letné popoludnie, sa dá stráviť rôzne. Študenti III. G triedy študijného odboru hotelová akadémia Súkromnej strednej odbornej školy v Rimavskej Sobote sa rozhodli vo štvrtok, 26. mája, venovať slovenskej gastronómii. Tému svojej ročníkovej práce poňali komplexne: slovenská kuchyňa od svojich začiatkov až po súčasnosť s dôrazom na región Gemer – Malohont. Spracovať ročníkovú prácu v duchu záhradnej slávnosti nebolo také jednoduché. Študenti aj so svojou triednou učiteľkou Janou Stierankovou sa k nej postavili naozaj zodpovedne. Nielenže pátrali po starých slovenských jedlách ako boli napríklad krupoto – kaša z jačmenných krúpov, pražmo – šalát z naklíčených obilnín či medovina, ale zamerali sa aj na špecifické slovenské jedlá: kapustníky, zemiakové lokše, gemerské guľky s kyslou kapustou, domácu ťahanú štrúdľu a podobne. Pre znalcov mäsových jedál pripravili dusenú divinu s tymianovými zemiakmi, jahňacie kotlety na červenom víne i pikantný držkový perkelt. Nechýbali – ako ináč – bryndzové halušky so slaninkou a kôprom, šúľance s makom a na pitie nielen spomínaná medovina, ale aj ľadové bylinkové čaje, domáca pálenka či minerálna voda z Gemera.

Pár minút pred 14-tou hodinou prichádzajú hostia: rodičia študentov, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, prednosta mestského úradu Štefan Szántó, Michal Fajin, generálny riaditeľ hotela Astrum Laus v Leviciach, niektorí riaditelia škôl a ďalší hostia. Čakajú na nich záhradné stánky s občerstvením. Študenti školy Barbora Járošiová a Matej Kováč v slovenských krojoch vítajú prítomných, ďakujú sponzorom a dávajú priestor riaditeľke školy Gizele Kubačkovej. Z jej slov cítiť hrdosť na svojich študentov: „Ako vzdelávacia inštitúcia cítime zodpovednosť za svojich študentov a snažíme sa aj takýmito komplexnými úlohami rozvíjať ich odborné zručnosti. Skúsenosti, ktoré získavajú na zahraničných stážach, sú veľmi dôležité, ale ešte dôležitejšie je, aby si vážili svoje korene, aby poznali vlastnú kultúru a našu regionálnu gastronómiu. V Rimavskej Sobote v poslednej dobe zaznamenávame nárast cestovného ruchu vďaka rozvoju turistickej oblasti Zelená voda. Región bude potrebovať kvalitných odborníkov na cestovný ruch, hotelový a gastronomický manažment.“

Slovenské hodyPrítomným sa prihovoril aj primátor mesta. Vyslovuje chválu škole, ktorá participuje na rôznych akciách mesta a robí tak dobré meno gastronómii. Pretože téma ročníkovej práce znie Slovenské hody, zodpovedá tomu aj prostredie: ornamentmi dekorované menu, študenti vo vyšívaných košeliach, rezká ľudová hudba a čerešnička na torte – spevácke a tanečné vystúpenie folklórneho súboru Rimavan: harmonika sa stará o dobrú náladu a nádvorím sa nesie rezká pieseň Limbora, limbora, zelená limbora.

Po fľaškovom tanci prichádzajú moderátori, ktorí vo vtipnom dialógu predstavujú slovenskú kuchyňu a jednotlivých študentov, ktorí pripravili regionálne špeciality. Napokon nastupuje na vyvýšené pódium trieda III.G. Všetci sa tvária tajomne až do chvíle, kým nepríde k čestnému menovaniu Michala Fajina za čestného triedneho učiteľa. Pán Fajin je človek srdcom a dušou zasvätený gastronómii, študentom školy umožní v budúcom školskom roku praxovať v hoteli Astrum Laus, ktorý sa považuje za jeden z najprestížnejších u nás v kategórii štvorhviezdičkových.

V pozadí znie ľudová hudba a návštevníci tejto záhradnej slávnosti sa zvedavo rozchádzajú k jednotlivým stánkom. Z nich sa nielenže rinie vôňa netypických jedál, ale potešia aj oko: sú vkusne vyzdobené ľudovou výšivkou, črpákmi, sitkami, mlynčekmi a drevenými misami, na jednom stole je dokonca malé brdo s drevenou paličkou na výrobu gágoríkov. Mužská časť hostí mieri väčšinou k stánkom s mäsom, ostatní ochutnávajú nezvyčajné špeciality nášho regiónu.

Hostia posedávajú, ochutnávajú, medzi tónmi cimbalu počuť spokojnú vravu. A tak by to vlastne na všetkých záhradných slávnostiach malo vyzerať.
„Naša škola má 340 študentov a okrem každoročných zahraničných stáží konáme v učebnom odbore hotelová akadémia v každej triede prvého až tretieho ročníka ročníkovú prácu. Takže osem tried v jednom školskom roku. Štvrtáci a piataci ročníkovú prácu už nerobia. Na záhradnú slávnosť 3. G triedy som pyšná, lebo oceňujem snahu študentov pri jej príprave. Oslovovali totiž prvovýrobcov našich regionálnych výrobkov. A to je pre vzťah k nášmu hospodárstvu veľmi cenný prvok. Manažment akcie pod vedením svojej triednej zvládli výborne,“ povedala riaditeľka školy.

Túto akciu by bez sponzorov nemohli študenti pripraviť v takom rozsahu, ako sa im podarilo. Preto ďakujú nasledovným mecenášom za materiálno-finančnú pomoc pri príprave: spoločnostiam Brantner – Gemer, Tauris, Zlatý bažant, Riso, NeoColor, Wineculture, Agro Insemas, TV Rimava, Greko (Zoltán Greksa), Pekáreň Szabó v Bátke, Color Mix, Agro Farma, Stanislave Zvarovej, Jaroslavovi Juhaniakovi, Petrovi Mihálymu, Petrovi Hloušekovi, Stanislavovi Sojkovi a mnohým ďalším.

PR správa
Pri sponzorovaných a reklamných článkoch Rimava.sk štandardne uzatvára komentáre.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross