No active "ca-sidebar-197687" sidebar

R. SOBOTA: Hasičov nominovali za záchranu topiacej sa ženy, motorkára aj hasenie veľkých požiarov

23. januára 2020 |  | 

V okrese Rimavská Sobota zasahovali minulý rok hasiči vo viac ako 500 prípadoch, kedy ľudia potrebovali ich pomoc. Z toho k požiarom vyrážali viac ako 150-krát a k nehodám vo viac ako 110 prípadoch. Medzi tohtoročnými nomináciami na Hasičský čin roka mali tak právom viac ako polovičné zastúpenie. Ako Rimava.sk ďalej informoval riaditeľ OR HaZZ Rimavská Sobota Marek Laššák, tento rok vzhľadom na počet vážnych a veľkých udalostí, pri ktorých zasahovali príslušníci HaZZ v R Sobote a Hnúšti, či už boli v službe alebo mimo nej, bolo na výber.

"Z deviatich nominácií sme mali v rámci kraja zastúpenie v piatich prípadoch," podotkol s tým, že v jednom príade boli aj ocenení za pomoc pri najväčšom požiari v okrese Brezno, kde každý deň zasaohvalo asi 150 hasičov. Za zásah pri požiari, ktorý likvidovali od 8. do 11. júla boli všetky okresné riaditeľstvá, ktorých príslušníci tam zasahovali.

Do ostatných nominácií tak podľa jeho slov bola ako prvá zahrnutá pomoc Jaroslava Piatera z Hnúšte motorkárovi, ktorý spadol v zákrutách smerom na Ratkovú. "Išlo o pomoc hasiča, kolegovi hasičovi," podotkol Laššák. Hasiči však nezasahovali len v službe, velitelia čiat Milan Polák a Tomáš Kočiš zasahovali počas rekondičného pobytu pri Liptovskom Jáne. "Vracali sa na ubytovanie a cestou pomáhali pri vážnej nehode, kedy auto vyletelo z cesty, vyvalilo strom a vodič ostal zakliesnený," priblížil riaditeľ a dodal, že v tomto prípade išlo o nomináciu za poskytnutie pomoci pri dopravnej nehode mimo služby.

Článok pokračuje pod reklamou



Za poskytnutie prvej pomoci a úspešnú resuscitáciu boli na čin roka zo začiatku júna nominovaní aj hasiči z Hnúšte. "Topila sa v rieke Rimava, vystriedali pána, ktorý ju zachraňoval dovtedy a rozdýchali ju. Boli tam skôr ako záchranári," dodal.
Koncom marca približne 25 hasičov zasahovalo pri požiari bytovky v Hačave. "Evakuovaní boli ľudia z celej bytovky," podotkol Laššák, podľa ktorého horela takmer celá strecha, pod ktorou boli pivnice. Išlo o požiar od komínového telesa a na mieste zasahovali hasiči z R. Soboty, Hnúšte a dobrovoľníci z Klenovca. "Hasili z vnútra bytovky aj z plošiny," dodal.

Medzi veľké a náročné požiare v uplynulom roku patril sklad ovocia a priľahlých garáží hneď v úvode roka, neskôr bol podľa Laššáka najnáročnejším pre hasičov prvomájový požiar polyfunkčnej budovy v Tomašovej. Išlo o požiar objektu plného tabaku, ako aj priľahlých objektov a áut. Podľa šetrenia hasičov príčinou bolo nedostatočné uhasenie uhlíkov, ktoré jeden zo zamestnancov hodil do plastovej nádoby na smeti.

V poradí 7. ročník podujatia s názvom "Hasiči Hasičom" organizovalo Krajské riaditeľstvo HaZZ v Banskej Bystrici spolu s Krajským výborom DPO SR Banská Bystrica. Z množstva nominácii bolo v kategórii zásahová činnosť jednotlivca udelené ocenenie profesionálnemu hasičovi Františkovi Páleníkovi z Okresného riaditeľstva HaZZ v Žiari nad Hronom, ktorý 22. septembra 2019 zachránil život svojmu spoluhráčovi na futbalovom zápase v obci Lovča.
V kategórii hasičský čin kolektívu bolo ocenenie udelené kolektívu hasičov, ktorý sa podieľali na likvidácii požiaru v neprístupnom teréne v lokalite Veľký Gápeľ. Na likvidáciu požiaru bolo nasadených viac ako 40 kusov techniky, vrátane dvoch vrtuľníkov Ministerstva vnútra SR a Ministerstva obrany SR. V dôsledku tohto požiaru došlo k poškodeniu plochy Národného parku Nízke Tatry o rozlohe viac ako 5 hektárov, no vďaka úsiliu zasahujúcich zložiek sa podarilo uchrániť hodnoty vyčíslené na viac ako 240 tisíc eur.

Zdroj: Rimava.sk, HaZZ Rimavská Sobota, Banská Bystrica

Súvisiace články

Dobrovoľníkov z Poltára nezastaví žiadna veková hranica. Mužov ocenili na podujatí Hasiči hasičom



Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross