Je študentkou anglického jazyka a výtvarnej výchovy na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Venuje sa umeleckému tvoreniu úžitkových a dekoračných predmetov. Má 22 rokov, pochádza z obce Jesenské a jej výrobky skutočne vzbudzujú pozornosť. Ako pre Rimava.sk priblížila, s produkciou takýchto predmetov začala pred tromi rokmi počas pandémie.
Keramika je jej obrovskou záľubou a jedného dňa by sa nebránila tomu, keby mala možnosť vybudovať si vlastný ateliér. Reč je o ďalšej novej držiteľke značky Regionálny produkt Gemer-Malohont Daniele Bődovej.
Článok pokračuje pod reklamou
„K tomuto remeslu som sa dostala počas pandémie, kedy sme si všetci študenti museli hľadať alternatívne spôsoby, ako si vynahradiť chýbajúce ateliérne priestory v rámci domova. Mala som vtedy predmet keramika, musela som si preto domov objednať hlinu a ostatné potrebné materiály. Vďaka známosti sa mi podarilo skontaktovať s pani Tímeou Csankovou, ktorá mi poskytla priestor aj nástroje, ktoré som potrebovala. Nakoniec som si od nej požičala aj hrnčiarsky kruh,“ vysvetlila Daniela s tým, že aj potom, čo si nakúpila svoje vlastné nástroje, jej pomáhala aj naďalej a vždy jej poradila, keď sa zasekla a nevedela, ako pokračovať ďalej.
„Taktiež ak sa niečo v procese výroby pokazilo a ja som nerozumela prečo, vedela som, že sa môžem na ňu obrátiť a vypýtať si radu.“
V jej portfóliu zatiaľ môžeme nájsť hrnčeky, čajníky či misky, ktoré patria do úžitkových predmetov. Pod dekoračnými predmetmi si môžeme predstaviť výrobky, ktoré nemajú praktické využitie, ale skrášľujú okolitý priestor, ako napríklad sošky a svietniky.
VYBERÁME PRE VÁS:
Pri tvorbe pracuje najmä s prírodnou hlinou. „Na vytváranie hrnčekov a iných oválnych predmetov používam hrnčiarsky kruh. Všetky výrobky sú dekorované ručne. Niekedy je to maľba a inokedy modelácia vzorov a reliéfov. Potom ako tieto predmety zo surovej hliny vyschnú, putujú ďalej do keramickej pece, ktorá dosahuje vysoké teploty potrebné na správny výpal hliny. Po prvom výpale ich môžem ´nafarbiť´ pomocou glazúry. Glazúra je farebná vrstva na každom keramickom výrobku, ktorý používame, či už je vyrobený remeselníkom alebo pásovo v továrni. Po pridaní glazúry ide výrobok znova do pece ale už na vyššiu teplotu, ktorá sa pohybuje nad 1 000 ℃. Aby som to zhrnula, na tvorbu keramiky potrebujem pec, hlinu, hrnčiarsky kruh, veľa trpezlivosti a glazúry so štetcami,“ priblížila.
O regionálnej značke sa dozvedela aj vďaka prezentácií rôznych výrobcov v stánkoch na dňoch obce.
„Nemyslela som si, že raz budem tiež medzi nimi. Na značku som sa prihlásila aj vďaka presviedčaniu zo strany mojich blízkych, inak som váhala, či niečo podobné zvládnem. Dúfam, že vďaka značke sa mi podarí zviditeľniť moju tvorbu a získať nových zákazníkov. Neviem presne čo od toho očakávať, keďže je to pre mňa všetko nové. Avšak dúfam, že mi získanie značky prinesie nové možnosti a príležitosti.“
Rada skúša a realizuje nové nápady, preto je otvorená aj všetkým návrhom na rôzne výrobky. Stačí iba, ak ju oslovíte a predstavíte jej svoju predstavu a požiadavku.
Rada by skúsila aj výrobu napríklad pekáčov alebo umývadiel, no jedného dňa by chcela vytvoriť aj vlastný dizajn kachličiek.
PREČÍTAJTE SI TIEŽ:
V prípade, že by ste mali záujem o predmety z dielne Daniely Bődovej,
môžete ju kontaktovať prostredníctvom osobného
profilu na Facebooku, na jej Instagrame,
kde prezentuje svoju tvorbu, ale aj na telefónnom čísle: 0944 202 142.
NENECHAJTE SI UJSŤ