Ako navariť niečo autentické talianske doma? Jasne že z autentického talianskeho receptu vyhľadaného ujom Googlom. Problém je v tom, že to znamená recept v taliančine. Kým so slovami ako spaghetti, cipolla, pomodoro, tonno, alebo vino bianco väčšina z nás asi problém nemá, na popisnom označení množstva týchto surovín, alebo na technike varenia sa už dá v pohode pošmyknúť. Tentoraz sme teda angažovali kuchtíka Google Translatora. Takže, ak vám nechutí, môže za to on 🙂
A že o čom je vlastne tento recept? Tuniakové špagety, tentoraz ale iné, ako tie smotanové z minula. S tuniakom v panvici tentoraz plávajú paradajky, cibuľa, víno a šampiňóny a kúsok štipľavého čili. A s celkom zaujímavo použitým cesnakom, ktorý sa na jedlo dostane až úplne na konci, čerstvo nastrúhaný (pretlačený), doplňujúc tak čili o ďalší pikantný nádych.
Suroviny:
- 400 g špagiet
- 350 gramov šampiňónov
- 160 g tuniaka
- 400 g paradajok
- menšia cibuľa
- 1 dl bieleho vína
- 1 čili paprička
- pol strúčik cesnaku
- petržlenová vňať
- soľ, olivový olej
Postup:
- Šampiňóny nakrájam, potom ich na teflónovej panvicu trošku popražím, kým sa odparí voda, ktorú pustia
- Pridám olivový olej, cibuľu, čili a polovicu petržlenovej vňate a varím cca. 8 minút
- Pridám tuniaka, niekoľko minút miešam, aby sa kúsky mäsa rozpadli, následne prilejem víno
- Na silnom ohni varím, kým sa víno odparí, potom pridám ošúpané a nakrájané paradajky, osolím
- Varím ďalších 8-10 minút, kým sa paradajky rozpadnú (ak omáčka vysychá, prilejem trošku vína, alebo vody, v ktorej sa varia špagety). Potom vypnem plyn a omáčku posypem strúhaným (pretlačeným) cesnakom a petržlenovou vňaťou.
- Omáčku premiešam s uvarenými cestovinami, zostatok bieleho vína rozlejem medzi prítomnými a s chuťou sa dám do špagiet 🙂