No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Zemiakový paprikáš (paprikás krumpli) - pozdrav pre Veľkomestských gurmánov

Regionálne rozdiely sú zaujímavou a modernou témou politikov, ale aj ekonómov a regionalistov. Hovorí sa pritom o nezamestnanosti, infraštruktúre, sociálnych podmienkach a podobne. Ja som si nedávno uvedomil aj gastronomický dopad regionálnych rozdielov.

Stalo sa to pri čítaní článku kolegu gurmána, v ktorom vyjadruje ľútosť nad tým, že sa z prešporských reštaurácií vytratili klasické jedlá našich predkov a že väčšina reštaurácií sa zameriava na cudzie chute exotických krajín. Priepasť regionálnych rozdielov sa v mojej hlave zjavila pri pomyslení na malomestské reštaurácie môjho rodného kraja, kde je vrcholom jedálneho lístku ešte vždy čiernohorský rezeň, cesnaková polievka, prípadne klasické „Gordon Blue“ 😀 (samozrejme česť výnimkám - pozdravujem najmä Kekýno v reštaurácií Európa a teľacie na mede a horčici v Zlatom Býku).

Aj preto sa Malomestskí gurmáni snažia o objavovanie nových chutí a receptúr, pričom samozrejme rešpektujú, obdivujú a v slušnej miere aj praktizujú výborné recepty našich materí.

V rámci bratskej kolegiality budeme teda venovať priestor aj pre malomestské klasiky, ktorými možno ulahodíme našim kolegom, Veľkomestským gurmánom.

Začneme peckou maďarskej kuchyne, jedlom, ktoré je naraz náramne jednoduché a prekvapivo chutné, ktoré som ja osobne ochotný konzumovať tri dni v kuse, zemiakovým paprikášom.

Suroviny:

  • 1 kg zemiakov
  • 1 veľká cibuľa
  • 10 dkg údenej domácej slaniny
  • 15 dkg údenej domácej klobásy (ak nemáte domácu, odporúčam Pitvarošskú, dostať ju v Bille, je výborná, skoro ako domáca)
  • 1 lyžička červenej papriky
  • 1 čerstvá zelená paprika
  • 1 paradajka
  • Soľ, čierne korenie, párky


Ako na to:

  1. Slaninu nakrájam na malé kúsky, na miernom ohni ich opečiem, kým nevypustia tuk
  2. Pridám najemno nakrájanú cibuľu, pod pokrievkou ju mierne udusím
  3. Pridám nakrájanú klobásu, spolu pražím, kým klobása všetko krásne zafarbí
  4. Na miernom ohni opatrne pridám červenú papriku, premiešam a pridám nakrájané zemiaky
  5. Prilejem toľko vody, aby bola masa zaliata
  6. Mierne osolím, okorením (pozor so soľou, aj slanina, aj klobása sú dosť slané) a na miernom ohni začnem variť
  7. Keď sa zemiaky napoly prevaria, pridám nakrájanú zelenú papriku a olúpanú paradajku
  8. Zemiaky uvarím domäkka
  9. Ak chcete mať výdatnejšiu porciu, pridajte pred koncom varenia nakrájané párky (len kvalitné, ináč vám blbá chuť lacných párkov zoberie celé čaro tohto jedla, v tom prípade ich radšej ani nepoužívajte)
  10. Servírujem s kyslou smotanou, čerstvým chlebom a kyslou uhorkou.

Tip: kvalita tohto jedla vo veľkom závisí od kvality použitej klobásy. Takže skúste zohnať domácu klobásu.

Zemiakový paprikáš (paprikás krumpli)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross