No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Múzeum predstaví ojedinelú amforu z pohrebiska v Tornali

23. februára 2011 |  | | |

Marcovým predmetom mesiaca v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote bude ojedinelá amfora z pohrebiska pilinskej kultúry, ktoré bolo objavené v Tornali. Ako Rimava.sk informoval archeológ múzea Alexander Botoš, v rokoch 1966 – 1968 bolo  preskúmané jedno z najväčších pohrebísk pilinskej kultúry, ktoré sa rozprestieralo v areáli bývalých textilných závodov,  v mestečku Tornaľa. Na tomto mieste bolo odkrytých  226 žiarových hrobov.  Odhaduje sa, že pôvodná rozloha pohrebiska bola 5 a-6 ha, pričom na základe hustoty hrobov je možné predpokladať, že pôvodne bolo na pohrebisku uložených okolo 10 000 hrobov.

Práve v jednom z preskúmaných  hrobov  bola objavená ojedinelá amfora. Opatrená je dvomi uchami a zdobená rytým a plastickým ornamentom, ktorý možno interpretovať ako  pokus o vytvorenie antropomorfnej výzdoby. Takáto výzdoba je na amforách pilinskej kultúry nezvyčajná a jedinečná. Amfora slúžila v hrobe ako popolnica, teda nádoba pre uloženie kremačných zvyškov.

"Môžeme sa len domnievať, čo výzdoba amfory znázorňuje. Jednou z možností je, že antropomorfná výzdoba znázorňuje nebožtíka, ktorého popol bol uložený v urne. Ako to bolo v skutočnosti, sa už pravdepodobne nedozvieme," uviedol Botoš.

Ako ďalej priblížil, amfora bola súčasťou materiálneho sveta ľudu pilinskej kultúry, ktorý žil na území Gemera – Malohontu, v období mladšej doby bronzovej (1500 – 1100 rokov pred Kr.). Samotná amfora pochádza z obdobia 1400 – 1300  rokov pred Kr. Pohrebný rítus pilinskej kultúry bol výlučne žiarový. Samotný obrad spopolnenia pozostával zo stavby pohrebnej hranice, z uloženia nebožtíka na hranicu, samotného spopolnenia a následného pozbierania a uloženia prepálených kostí a žiarom deformovaných šperkov a ozdôb, ktoré mal mŕtvy počas obradu na sebe, do urny.

Zdroj: Rimava.sk, GMM Rim. Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross