No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Trojdňový Fedimák hosťoval divadlá z Púchova, Žemberoviec či Brezna

5. októbra 2009 | |  | | | |

Trojdňový tisovský nesúťažný festival divadelníkov Fedimák privítal uplynulý víkend približne stovku divadelníkov zo Slovenska. Počas týchto dní mali návštevníci možnosť vzhliadnuť v Mestskom kultúrnom stredisku v Tisovci takmer desať predstavení. Organizátorom festivalu bol tunajší Divadelný súbor (DS) Daxner. Jeho členovia pod vedením režiséra Jaroslava Lacka už v piatok, v úvode festivalu, odohrali derniéru inscenácie Faust. Tento rok sa s ňou na celoštátnej prehliadke súborov Tlmačské činohranie umiestnili na treťom mieste.

Po nich nasledovala verejná predgenerálka divadelného súboru Homo Fuge z Púchova s inscenáciou Antigona v New Yorku. Zaujímavosťou bolo to, že Púchovčania s hrou o bezdomovcoch na predmestí ešte nemali premiéru ani doma. „Oni to riskli, pretože chceli ísť do Tisovca na Fedimák, takže išli aj s nedorobeným divadlom. Verím, že premiéra za dva mesiace im vyjde veľmi dobre,“ povedala pre Rimava.sk Júlia Hodoňová, vedúca tisovského divadelného súboru Daxner.

Sobotňajšie predstavenia začínal víťaz celoslovenského festivalu alternatívnych divadiel – Divadlo mladých Šesť Pé z Partizánskeho. „Myslím si, že zaslúžene sa stali víťazom. Je to súbor mladých ľudí, ktorí urobili tak krásne, čisté divadlo pochopiteľné pre každého diváka,“ uviedla Hodoňová. Ako ďalej poznamenala, novinkou tohto ročníka bol okrem výstavky šperkov aj výtvarný spolok, ktorý robil sochy z lepiacej pásky.

V sobotu popoludní malo nasledovať v bloku Dospelí deťom divadlo Alterna z Rimavskej Soboty, ktoré sa však pre chorobu členov ospravedlnilo. Namiesto nich vystúpil mím Adrián Ohrádka. „Urobil úžasnú hodinovú zábavu pre deti a to bolo veľmi pútavé. Bola tam improvizácia. Deťom to veľa prinieslo a nám tiež,“ zhodnotila Hodoňová vystúpenie pre deti, v ktorom nechýbal ani mladý začínajúci herec Ľudo Janský z Rimavskej Soboty s miniatúrou Môj kamarát.

[flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/Fedimak_2009_1.flv /]

Na festivale ďalej s inscenáciou Dilema?! vystúpilo Štúdio mladých pri DSJCH v Brezne, Katarína Mišíková s monodrámou „Som žena. A čo?“. Nedeľňajšie popoludnie patrilo dedinskej tematike Celkom malého divadla zo Žemberoviec a DS T. Vansovej z Rimavskej Píly.

Zdroj: Rimava.sk

Súvisiace články
Na Fedimáku sedem divadelných súborov
Na Scénickej žatve bude mať Rimavskosobotský okres dvoch zástupcov
Rimavskosobotské divadlo Alterna dvojnásobný víťaz celoštátnej súťažnej prehliadky


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross