No active "ca-sidebar-197687" sidebar

RICHARD CISÁR: Rimavskosobotská SOŠOS má v rámci kraja jednu z najlepšie vybavených kuchýň

Rimavskosobotská Stredná odborná škola obchodu a služieb (SOŠOS) má v rámci tunajšieho kraja a škôl jednu z najlepšie technicky vybavených kuchýň. Za príklad ju dávajú aj školám vo Zvolene či Banskej Bystici. Prehlásil to na nedávnom otvorení zmodernizovanej kuchyne Mladosť na Železničnej ulici v Rimavskej Sobote Richard Cisár, šéfkuchár Hotela Dixon v Banskej Bystrici a predseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov. Teraz sa v modernej kuchyni budú učiť jej študenti. „Teší ma, že takéto niečo tu je. Kiežby toho bolo viac, ale vo všeobecnosti škola v Rimavskej Sobote má progres," povedal Cisár, ktorý ako kuchár spolupracuje so školou už niekoľko rokov v rámci Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a je členom aj klubu.

Podľa jeho slov na škole pravidelne organizujú medzinárodnú súťaž Four fest krajín V4. „Naozaj vidím, že je tu snaha a chcú napredovať. Čo sa týka gastronómie patria medzi top školy na Slovensku," zdôraznil Cisár, ktorý ako tvrdí, na škole vidí snahu a to, že chcú napredovať.

Nová kuchyňa podľa jeho slov zvláda prípravu približne 200 jedál denne. „Teraz už majú k dispozícii technológie, môžu konfitovať, suvidovať, naozaj, čo len chcú. Pri týchto technológiách sa dá aj šetrne a zdravo variť," poznamenal Cisár, ktorý spolu so žiakmi a tunajšími kuchármi pripravil niekoľko špecialít podávaných novým, bufetovým, štýlom.

„Keďže je to taký aj hotelový systém, že ľudia si vlastne vyberajú priamo pri tom bufetovom stole. Je to rýchle," podotkol Cisár s tým, že iba hlavné jedlo naberajú kuchári a zákazník si tak nakombinuje zo stravy načo má chuť. „Nie sú to už také štandardné staničné jedlá, ale ide o modernú kombináciu viacerých druhov," dodal predseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov. „Snažíme sa to takým štýlom aj variť, aby si našli aj ľudia, ktorí majú určité intolerancie, napríklad na lepok," konštatoval šéfkuchár.

Z hlavných jedál boli na výber bravčové rolky s kyslou kapustou, cez ragú z diviny či losos na špenáte

K dispozíci boli na otvorení kuchyne studené predjedlá, lososové teriny či paštéty z diviny. Záujemci si mohli nabrať aj vývar s tunajšími tradičnými gágoríkmi. Z hlavných jedál boli na výber bravčové rolky s kyslou kapustou, cez ragú z diviny, lososa na špenáte, grilované tofu, kuracie stehienka v chili marináde alebo len klasické rezníky. Nechýbal ani ovocný, fransúsky či grécky šalát.

"Školskú jedáleň" Mladosť (Junior komplex) otvorili v polovici októbra. Menu má hodnotu 4,20 eura. Podľa riaditeľa SOŠOS Jaroslava Bagačku rekonštrukcia kuchyne a vynovenie jedálne stála približne 150 tisíc eur a financoval ju zriaďovateľ. „Pôvodným zámerom bola rekonštrukcia kuchyne, aby tam bolo moderné zariadenie, aby sa dalo zdravo variť, a aby sa žiaci mohli lepšie učiť. Bude to slúžiť pre moderný odborný výcvik,“ priblížil pre Rimava.sk Bagačka. „Zariadenia sú všetky profesionálne od firmy Fagor, čo je špička na trhu,“ doplnil riaditeľ s tým, že jedlá budú celkove zdravšie, pretože nebudú opražené na masti, ale bude to robené v pare a špeciálnych technológiách. V profesionálnej gastronómii najčastejšie ľuďom známe je využívanie konvektomatu, v Mladosti pritom okrem týchto špičkových zariadení disponujú už navyše aj vákuovým varením, indukčnými sporákmi, grilmi či možnosťou suvidovania. „Chceme aby ľudia neodišli hladní,“ poznamenal s úsmevom riaditeľ SOŠOS, ktorá pripravuje aj rôzne gastronomické týždne zamerané na zahraničné kuchyne. Ako dodal, majú kontakty so školami krajín V4, najviac však školami v Maďarsku kde aktuálne chystajú cezhraničnú spoluprácu vrámci Interegu.

Mladosť omladla

Otvorenia sa zúčastnil aj štátny tajomník ministerstva vnútra Michal Bagačka, ktorý je zároveň poslancom BBSK, ako aj vedúci odboru vzdelávania a kultúry BBSK Miroslav Martiš. Ako povedal Michal Bagačka, s výsledkom prác je príjemne prakvapený, ako sa dalo z priestorov spraviť svetlejší a modernejší na túto dobu. „Som veľmi rád, že sa podarilo nájsť finančné prostriedky či na Mladosť, alebo aj na rekonštrukciu Čierneho orla, alebo zatepľovania školy," povedal a dodal, že ak bude treba, spoločnými silami opäť pomôžu. „Mladosť omladla," skonštatoval úvodom Miroslav Martiš, podľa ktorého sa na priestory boli pozrieť s predsedom BBSK približne pred rokom. „Po prehliadke kuchyne som skonštatoval, že by bolo dobré sem investovať pretože ten stav, hlavne v kuchyni bol dosť žalostný," pripomenul zámer vynovenia zariadenia SOŠOS Rimavská Sobota.

Zdroj: Rimava.sk, PR-Článok


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross