Kulinárskym „súbojom“ mladých kuchárov z Maďarska a Poľska dnes ráno začal medzinárodný festival škôl krajín V4 „Four Fest“. Pred odbornou porotou a divákmi sa postupne predstaví štrnásť kuchárov a deväť cukrárov, ktorí priamo na pódiu predvedú svoju šikovnosť a fantáziu.
„Na prípravu jedla majú súťažiaci 45 minút, pričom musia použiť jednu z troch povinných surovín, bravčovú panenku, zemiakovú kašu alebo omáčku,“ uviedol pre Rimava.sk hlavný porotca Martin Kovarský, predseda Klubu mladých kuchárov a cukrárov. Ako ďalej povedal, hodnotiť sa bude chuť a vzhľad jedla, kvalita práce a celkový dojem.
Martin Kovarský dnes do Rimavskej Soboty zavítal po siedmykrát. Ako priznal, v úlohe porotcu sa v poslednej dobe objavuje veľmi často, nielen na Slovensku ale aj v susedných Čechách.
Okrem neho bude dnešné výkony mladých kuchárov posudzovať aj šéfkuchár Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Peter Kulhány a gastronomický poradca firmy Nestlé, Štefan Kiss.
Po kuchároch a cukrároch sa na Four Feste súťažne predstavia aj obchodní pracovníci, čašníci, barmani, baristi, someliéri, prebiehať bude aj súťaž v odboroch kaderník a kozmetik. Slávnostné vyhodnotenie a odovzdávanie cien sa uskutoční v piatok, 5. júna o 15-tej hodine v priestoroch reduty Čierny orol.
[flashvideo filename=http://www.rimava.sk/video/Academic_Gastro-1.flv /]Podujatie vyvrcholí niekoľkohodinovým koncertom na rimavskosobotskom amfiteátri.
Program koncertu:
Zdroj: Rimava.sk
Súvisiace články
Medzinárodného festivalu krajín V4 sa zúčastní 22 škôl
Leto v Rimavskej Sobote odštartuje veľkolepý koncert
Na Dňoch porozumenia aj súťaž Euroacademi gastro
Študenti stredných odborných škôl dnes predviedli svoju zručnosť a kreativitu