No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Hot Art 2010: Kultúrne leto zaháji svetová legenda Laco Deczi & Celula NewYork

6. júla 2010 |  | 

Začiatok rimavskosobotského Kultúrneho leta Hot Art 2010 sa ponesie v štýle latino jazz. V stredu, 7. júla o 19-tej hodine bude nádvorie reduty Čierny orol hostiť svetovú legendu Laca Decziho & Celula NewYork. Bohatý program tohtoročného Kultúrneho leta tak odštartuje jeden z najznámejších džezových hráčov na trúbku s kapelou a exkluzívnym hosťom  Chrisom DePino (ústna harmonika).

„Laco Deczi  je bezpochyby jedna z najvýraznejších osobností nielen bývalého československého jazzu. Už viac ako 20 rokov pôsobí v USA, žije v New Yorku, obklopený vynikajúcimi hudobníkmi a vydáva jednu platňu za druhou,“ uviedla pre Rimava.sk Regina Špitálová z Mestského kultúrneho strediska. Ako dodáva, zajtra sa svetoznámy hudobník z Bernolákova predstaví s kapelou v zložení Brian Charette (klávesy), Nob Kinukawa  (basová gitara) a  Vaico Deczi (bicie), ktorý je najstarším z Décziho synov. Len nedávno sa stal víťazom Connecticut Drummer´s Competition, spolu so svojím otcom pôsobí v Jazz Celula a v súbore s afro-karibskými vplyvmi Mikata.

Laco Déczi (1938, Bernolákovo) vyrástol v Bratislave, počas strednej školy hrával na trúbku v niekoľkých amatérskych skupinách. V roku 1958 založil vlastnú skupinu - formáciu Danubia Quintet.
Po absolvovaní základnej vojenskej služby sa hudobník definitívne rozhodol venovať sa jazzu. Pre lepšie podmienky sa presťahoval do Prahy a príležitostne hrával v Jazzovom orchestri Československého rozhlasu v Prahe, či v divadelnom sextete divadla Rokoko. V Prahe zaznamenal úspechy so svojím džezovým kombom Celula, ktorú založil v roku 1967, a v ktorej sa vystriedalo množstvo českých a slovenských hudobníkov.
V osemdesiatych rokoch (1985) odišiel Laco Déczi do USA. Spoločne so synom - bubeníkom Lacom Déczim mladším tu obnovili Jazz Cellulu. Hudobník sa dodnes živí hudbou a je vyhľadávaným hráčom, ktorý už účinkoval s rôznymi špičkovými džezmenmi. Hovorí zmesou slovenčiny, češtiny a angličtiny. Dvakrát za rok vyráža so svojou kapelou Celula New York na európske turné a zastaví sa aj na Slovensku.

Kultúrne leto Hot Art 2010 potrvá až do septembra. Mestské kultúrne stredisko s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR na najbližšie  týždne pripravilo pestrý program zložený z koncertov, divadelných predstavení a tvorivých workshopov. Do Rimavskej Soboty zavíta Anita Soul s kapelou, Mária Čírová a Samuel Tomeček,  Pavol Hammel, Peter Lipa st. + BKK trio + Nu clear trio či Slovenské divadlo tanca s muzikálom Čajočky. Chýbať nebude ani Westernový deň a koncert miestnych rockových kapiel, Letné decibely.

.

.

Zdroj: Rimava.sk, Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota

Súvisiace články
VIDEO - Hot Art 2009: Rimavskosobotské kultúrne leto uzavrel koncert Oskara Rózsu
Hot Art 2009 - Jana Kirschner, Heľenine oči, Oskar Rózsa, či Afro Campana

Hot Art: Mimoriadne úspešný začiatok, divadelný večer s Elou a Hopom dopadol na výbornú
Hot Art 2009: Heľenine oči nesklamali, v Redute odohrali výborný koncert
VIDEO - Hot Art 2009: V Redute Čierny orol odznela exotika v podaní Afro Campana & Friends
VIDEO – Hot Art 2009: Jana Kirschner predviedla v redute Čierny orol ozajstnú koncertnú lahôdku
Hot Art 2009: Na amfiteátri hudobný maratón rimavskosobotských kapiel
VIDEO - Hot Art 2009: V stredu okúzľujúca Caroline Hitland, vo štvrtok hip-hopová megapárty


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross