No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Múzeum približuje Rimavskú Sobotu z čias dualizmu

10. mája 2010 |  | |

Slávnostnú uniformu mestského hajdúcha, prvú uličnú tabuľu Hlavného námestia, prvý telefónny zoznam mesta z roku 1909, jedálny lístok z hotela a reštaurácie Tri ruže či osobné predmety Ferenczyho a Tompu si do konca júla môžu prezrieť návštevníci Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote.

Výstava s názvom „Nostalgia starých čias – Rimavská Sobota v rokoch dualizmu” predstavuje dobovú Rimavskú Sobotu na prelome 19. a 20. storočia až do vypuknutia prvej svetovej vojny. Ako Rimava.sk informovala historička múzea Eva Ádámová, výstava  vystihuje ideologické parametre dobového Uhorska, ktoré priamo ovplyvňovali malomeštiansky život. Zároveň je spomienkou na ľudí, ktorí celý život pracovali pre posilnenie a povýšenie Rimavskej Soboty za kultúrne centrum. Medzi nimi je pedagóg, botanik a muzeológ János Fábry, tlačiar, spolkový predseda a kľúčová osoba spolkového života mesta Miklós Rábely, právnik, predseda viacerých spolkov a modernizátor mesta, mešťanosta dr. László Kovács, architekt a inžinier viacerých rimavskosobotských budov a rodinných domov Béla Tóth ako aj predsedníčka ženského dobročinného spolku a patrónka chudobných a opustených detí, pani Samarjay.

Do konca júla potrvá v múzeu aj výstava Zo života netopierov, ktorú sprístupnia zajtra, 11. mája. Zameraná je na problematiku výskytu a ochrany výnimočných, vzácnych a celoeurópsky chránených živočíchov na Slovensku. Výstavu  pripravilo Východoslovenské múzeum v Košiciach v spolupráci so Spoločnosťou pre ochranu netopierov.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross