No active "ca-sidebar-197687" sidebar

ZSOLT SIMON: Petíciu za nové členenie Slovenska podpísalo vyše 10-tisíc ľudí

Zsolt SimonPetíciu za vypísanie referenda o zmene územnosprávneho členenia Slovenska už podpísalo viac ako 10-tisíc občanov. Informoval o tom poslanec NR SR Zsolt Simon (Most-Híd), ktorý je zároveň  predsedom petičného výboru. V petícii, ktorá odštartovala v januári v Rimavskej Sobote, žiadajú zmeniť správu krajiny tak, aby bola verejná správa rozumná a lacnejšia. Súčasných 79 okresov by nahradili 18 župami a voľby do vyšších územných celkov a miestnej samosprávy by zlúčili do jedných.

Súčasné usporiadanie vyšších územných celkov je podľa poslanca Simona atypické a neosvedčilo sa. Regionálnu samosprávu treba podľa neho viac priblížiť občanovi a zabrániť členeniu 3+1 (východ, stred, západ a Bratislava), ktoré by smerovalo k centralizácii moci. Okrem 18 žúp počíta navrhovaný model aj s tým, aby boli spojené voľby do vyšších územných celkov s voľbami do miestnej samosprávy, pričom by v nich bolo totožné funkčné obdobie. Priamo by bol zvolený len predseda kraja, poslancami by sa automaticky stali primátori a starostovia z daného územia, s hlasom zodpovedajúcim počtu zastupovaných obyvateľov. Za túto funkciu by však neboli platení. Kompetencie súčasných okresných úradov by vykonávala župa.

"Petícia je postavená na princípe prirodzených regiónov, aby ich bolo 18, aby sme zreformovali vyššie územné celky, aby sme spojili voľby do vyšších územných celkov s miestnou samosprávou do jedných volieb. Je to položené na tom, aby primátori a starostovia boli viac zapojení do diania na území regiónu a aby sme mohli riešiť špecifické problémy regiónov,“ vysvetlil Simon v januári po stretnutí so starostami a primátormi, ktorých sa v priestoroch bývalého župného domu v Rimavskej Sobote zišlo približne sedemdesiat. Rimavská Sobota by pritom mala byť sídlom jednej z navrhovaných žúp, a to Gemerskej.

Zdroj: SITA, Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross