No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Lučenec je prvý mestom v kraji s bikesharingom

21. augusta 2019 |  | 

Lučenec rozhýbu a odľahčia dopravu zdieľané bicykle. V rámci Banskobystrického kraja bude vôbec prvým mestom so službou bikesharingu. Projekt bikesharingu rozbieha kraj v spolupráci s mestom Lučenec. Podľa projektu sa plánuje, že v meste pribudne 17 stanovíšť s desiatkami verejných bicyklov. Rimava.sk o tom informovala hovorkyňa BBSK Marcela Glevická.

Bikesharing Lučenec je pilotný projekt na podporu rozvoja mobility a turizmu v Banskobystrickom kraji. Podľa hovorkyne služba výpožičky verejných bicyklov pre miestnych obyvateľov a návštevníkov uľahčí presun v meste, aj presun do prímestských lokalít napríklad aj v rámci dochádzania miestnych obyvateľov do školy či do práce, rovnako ako turistom zjednoduší a zrýchli presun po meste a okolí v rámci spoznávania mesta.

Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja získala od Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu príspevok vo výške 150 tis. eur na projekt Bikesharing Lučenec. Ako Glevická doplnila, príspevok by mal pokryť väčšinu nákladov na projekt. Presný rozpočet závisí od výsledku verejného obstarávania.

„Projekt je napísaný, schválený a začíname pracovať na verejnom obstarávaní,“ informuje Michal Straka, vedúci oddelenia riadenia projektov odboru regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Úradu BBSK. Služba zdieľaných bicyklov bude prevádzkovaná v mesiacoch apríl až november, mimo zimných mesiacov. Preto sa spustenie projektu predpokladá na jar roku 2020. V období zimných mesiacov bude zabezpečená údržba a taktiež sa vyhodnotia údaje o tom, ako je systém využívaný.

Projekt počíta s tým, že bicykle budú rozložené tak, aby spájali body, medzi ktorými je v meste prirodzene najvyššia každodenná premávka a body, ktoré sú kultúrne významné a zaujímavé ako napríklad kultúrne pamiatky, centrum mesta, pošta, nemocnica, obchodná zóna, autobusová a vlaková stanica, kúpalisko, športoviská a sídliská. Podľa tohto projektu je naplánovaných 17 stanovíšť a 68 bicyklov.

Podľa hovorkyne služba bikesharingu bude spoplatnená, aby aj po počiatočnom nábehu s podporou od štátu bola samostatne udržateľná. Predpokladá sa, že bicykle budú zabezpečené, ich použitie bude viazané pravdepodobne na telefónne číslo zákazníka alebo predplatnú kartu. „Projekt bikesharing je zatiaľ v mestách nášho kraja novinkou. Máme už ale skúsenosti s cykloturizmom v našom kraji a vidíme, že stúpa záujem na jednej strane o ekologickejšie formy prepravy, zároveň s aktívnym spôsobom života. Cykloturizmus kraj podporuje napríklad aj preto, že je to spôsob ako rozšíriť okruh aktivít, ktoré môže návštevník vykonávať v lokalite, kde dovolenkuje a má tak vyššiu motiváciu navštíviť náš kraj a stráviť v ňom viac času. Pri mestskej cyklodoprave domácim obyvateľom prispieva k zlepšeniu dopravnej situácie v mestách, spokojnosti a zdravému životnému štýlu, a tiež napríklad pre jednodňových turistov umožňuje veľmi rýchlo a flexibilne spoznať mesto a jeho okolie,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Z bývalej jedálne sa stane dielňa
Pre zázemie a technickú vybavenosť poslanci Banskobystrického samosprávneho kraja na júnovom zasadnutí odsúhlasili poskytnúť nevyužívané priestory jedálne Strednej odbornej škole hotelových služieb a dopravy v Lučenci práve pre tento projekt. Bývalá jedáleň sa tak zmení na kanceláriu, sklad bicyklov a dielňu, v ktorej bude prebiehať zimná údržba bicyklov.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross