No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Murgaš oficiálne ohlásil, že bude kandidovať na župana

7. októbra 2009 |  | | |

Banskobystrický župan Milan Murgaš (Smer-SD) na dnešnej tlačovej besede oficiálne ohlásil, že v tohtoročných voľbách do orgánov samosprávnych krajov, ide opätovne kandidovať na svoj terajší post, a to ako nezávislý kandidát. Zároveň zaútočil na jedného z ôsmich svojich protikandidátov, konkrétne na podpredsedu strany Smer-SD a europoslanca Vladimíra Maňku, ktorý je kandidátom koalície strán Smer-SD a ĽS-HZDS. "Ak by na tomto mieste mal sedieť človek, ktorý žije roky v Bruseli, ktorý nebol ani raz na zasadnutí zastupiteľstva, ktorý behá po kraji ako splašená myš len pred voľbami do Európskeho parlamentu, to by bola katastrofa," uviedol Murgaš ako jeden z dôvodov, prečo sa rozhodol kandidovať. Druhou pohnútkou bola podľa neho výzva petičného výboru, ktorý na podporu jeho kandidatúry vyzbieral vyše deväťtisíc podpisov.

Murgaš dnes zopakoval, že strana Smer-SD mu ponúkla, aby namiesto kandidatúry na župana prijal vysoký úradnícky post v Bruseli. Spresnil, že mu to ponúkla prostredníctvom jedného z podpredsedov, menovať ho však odmietol. Maňka to nebol. Murgaš uviedol, že ponuku neprijal, a komentoval to tak, že politici by mali mať česť a charakter a brať ohľad na to, čo je lepšie pre ľudí a nie na politický kšeft. "Pre mňa má sloboda väčší význam ako plné brucho," uviedol Murgaš. Na otázku agentúry SITA, prečo tú ponuku neodmietol hneď, ale rokoval o nej ešte v deň uzávierky podávania kandidátok, uviedol, že v pondelok ešte skutočne nebol rozhodnutý, či bude kandidovať a že je normálne rokovať s niekým, kto ho osloví. V pondelok Murgaš uviedol, že o tom, či pôjde kandidovať za župana sa rozhodne na základe výsledku rokovaní s predstaviteľom strany Smer-SD o jej ponukách.

Ľudí v Banskobystrickom kraji trápia podľa Murgaša najviac štyri problémové oblasti: úpadok zdravotníctva, nezamestnanosť, úpadok školstva a v poslednom období aj spolužitie majority s rómskou komunitou v súvislosti s nárastom počtu neprispôsobivých občanov. Riešenie toho budú jeho priority, ak by bol opäť zvolený.

Zo strany Smer-SD sa nechystá vystúpiť, ale predpokladá, že tá bude na jeho kandidatúru proti Maňkovi reagovať. Podľa neho je však Smer-SD už inou stranou, ako na začiatku. "Je dosť vzdialená tomu, čo bol na začiatku jej základný politický program, ktorý sa mne páčil a na základe ktorého som tam vstúpil," povedal Murgaš.

Atmosféru dnešnej Murgašovej tlačovej besedy podfarbovala ľudová hudba a Murgašov spev z CD Milan Murgaš: Keď si ja zaspievam, ktoré mali tiež novinári rozdané na stoloch. Za Murgašom bolo logo, ktoré bude podľa neho logom jeho osobnej internetovej stránky. Na otázku agentúry SITA, či bude na svoju kampaň využívať priestory a prostriedky Banskobystrického samosprávneho kraja, ako dnes využil priestory župného úradu na ohlásenie svojej kandidatúry, Murgaš uviedol, že aj keď bude zaregistrovaný za kandidáta, neprestane byť predsedom samosprávneho kraja.

Murgaš ohlásil, že jeho predvolebná kampaň bude skromná, robiť mu ju bude agentúra Forza. Platiť si ju bude hlavne z vlastných prostriedkov a aj z prostriedkov jeho dobrých priateľov, ktorí mu ich nezištne poskytnú.

Na banskobystrického župana v nastávajúcich voľbách chce kandidovať deväť mužov. Podľa informácií potvrdených samotnými kandidátmi, respektíve predstaviteľmi strán, ktoré ich nominovali, za koalíciu strán Smer-SD a ĽS-HZDS kandiduje europoslanec Vladimír Maňka (Smer-SD), za koalíciu strán SDKÚ-DS, KDH, Občianska konzervatívna strana, Konzervatívni demokrati Slovenska a Sloboda a solidarita kandiduje poslanec Národnej rady SR aj banskobystrického župného zastupiteľstva Jozef Mikuš (SDKÚ-DS), za koalíciu strán Hnutie za demokraciu a SNS kandiduje banskobystrický podžupan Jozef Šimko (Hnutie za demokraciu), za Rómsku iniciatívu Slovenska kandiduje vysokoškolský pedagóg Emil Samko, za stranu Úsvit kandiduje letecký inžinier Pavel Chovanec, za Slovenskú ľudovú stranu kandiduje jej predseda Jozef Sásik, ako nezávislý kandidát sa o post banskobystrického župana uchádza Marian Kotleba z občianskeho združenia Slovenská pospolitosť. Podľa zatiaľ nepotvrdených informácií agentúry SITA si ako nezávislý kandidát podal kandidátku riaditeľ Podpolianskeho osvetového strediska vo Zvolene Igor Danihel. Dosiaľ sa s ním nepodarilo skontaktovať.

Zdroj: BANSKÁ BYSTRICA 7. októbra (SITA)

Súvisiace články
Bystrickým županom chcú byť deviati, medzi nimi aj Kotleba
Murgaš tvrdí, že Smer-SD mu núka vysoký post v Bruseli
Kandidátom pravicových strán na župana J. Mikuš
Murgaš zatiaľ neoficiálny kandidát Smeru-SD na župana
Kandidátom Smeru-SD na župana opäť Murgaš
Murgaš už nebude kandidátom Smeru-SD na župana
Murgaš Maňkovi nikdy nenaznačil výhrady k jeho politike
Vladimír Maňka bude kandidátom Smeru-SD a ĽS-HZDS na župana
J. Šimko z HZD tretím ohláseným kandidátom na župana


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross