No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Poslanci sa zídu mimoriadne kvôli rozpočtu aj protestom prokurátora

10. augusta 2012 |  | |

Poslanci rimavskosobotského mestského zastupiteľstva majú pred sebou ďalšie mimoriadne zasadnutie, druhé počas leta. Ako pre Rimava.sk potvrdila vedúca odboru vnútorných vecí na mestskom úrade Marta Feketeová, rokovanie sa uskutoční v stredu, 15. augusta o 16.00 hod. v zasadačke bývalého župného domu.

Na programe je potvrdenie uznesenia, ktorým poslanci v júni schválili tohtoročný rozpočet mesta, primátor ho však vetoval, považoval ho za likvidačný. Pôvodné rozhodnutie môže 19-členný poslanecký zbor potvrdiť trojpätinovou väčšinou.

Okrem rozpočtu sa majú poslanci v stredu zaoberať aj dvomi protestmi prokurátora, proti všeobecne záväznému nariadeniu mesta o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a tiež o používaní zábavnej pyrotechniky. Viacero slovenských miest v poslednej dobe práve po proteste prokurátora zrušilo VZN, ktoré zakazovalo pitie alkoholu na verejnosti. Podľa prokuratúry boli nariadenia neraz nad rámec zákona. Rimava.sk požiadala o stanovisko aj hovorcu Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici.

Na stredajšom rokovaní majú tiež poslanci rozhodnúť o návrhu na zvýšenie odmeny viceprimátorovi Ladislavovi Rigóovi za prvý polrok. Zaoberať sa opäť budú aj kofinancovaním digitalizácie Kina Orbis, pôvodne schválená suma vo výške takmer 48 tisíc eur zo strany mesta by sa po verejnej súťaži mala zvýšiť na 60 tisíc eur.

Tohtoročný rozpočet bol na programe rokovania mestských poslancov už niekoľkokrát, schválili ho v júni. Zahrnuté je v ňom asfaltovanie ulíc, vybudovanie parkovísk na Sídlisku Západ a na Malohontskej aj chodníka na Ulici Cintorínskej, zriadenie chránenej dielne pri mestskej polícii. Navýšené sú tiež výdavky pre Mestskú bytovú správu na 85 tisíc eur, na vysporiadanie časti dlhu mesta voči odpredaným bytovým domom. Počíta sa aj s vyššou sumou na infraštruktúru na Sobôtke. Primátorovi mesta sa však nepáčilo, že oproti pôvodnému návrhu sa znížil príspevok pre Technické služby mesta (TSM) z takmer 1,7 mil. na 1,3 mil. eur. Poslanci SMER-u tiež žiadali znížiť výdavky pri mestských novinách viac ako o polovicu, pri dotáciách na športové kluby vrátane MŠK navrhli znížiť balík financií z 200 na 130 tisíc eur. V rámci uznesenia o rozpočte poslanci schválili aj dodatok, podľa ktorého má mestský úrad na každé zasadnutie zastupiteľstva predkladať stav hospodárenia, informovať o záväzkoch a o verejných obstarávaniach pred ich vyhlásením.

Zdroj: Rimava.sk

Súvisiace články
Primátor J. Šimko: Aká je skutočná pravda ohľadne uzavretia krytej plavárne. Za jediný mesiac úspora 51 558 eur
Primátor proti občanom mesta Rimavská Sobota
Plaváreň ostáva zatvorená do konca leta
R. SOBOTA: Mesto ostáva naďalej v rozpočtovom provizóriu
R. SOBOTA: Primátor zatiaľ rozpočet nepodpísal
Poslanci schválili rozpočet, podľa primátora je likvidačný


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross