No active "ca-sidebar-197687" sidebar

V závere zasadnutia mestského zastupiteľstva padla žiadosť o ospravedlnenie

15. decembra 2020 | |  | 

Dnešného zasadnutia mestského zastupiteľstva sa nezúčastnil primátor Jozef Šimko, ktorý mal pozitívny test na koronavírus. Oznámil to viceprimátor Ladislav Rigó. Ten bol testovaný tiež, jeho výsledok bol negatívny. Poslanci rozhodovali o bodoch, ktoré neprebrali na ich uplynulom stretnutí.

Schválili niekoľko bodov

Poslanci mali v úvode po schválení III. zmeny rozpočtu na pláne aj prelamovať veto primátora, ktorý nepodpísal uznesenie o vybudovaní oplotenia detského ihriska na Rožňavskej. Keďže na zasadnutí nebol dostatočný počet poslancov na prelomenie veta, bod bol z rokovania stiahnutý.

Článok pokračuje pod reklamou



Poslanci schválili výpožičku mestskej kolkárne. „Šetríme do kasy mesta okolo 20-tisíc eur, plus sa nám bude o priestory starať,“ povedal poslanec Jaroslav Matzenauer s tým, že víťaz obchodnej verejnej súťaže okrem toho, že v priestoroch zriadi kaviareň, vybuduje taktiež letnú terasu a petangovné ihrisko. O priestory kolkárne prejavila záujem v druhom kole Sobotská kolkáreň, s. r. o., ktorej konateľkou je podľa materiálu predloženého mestom na rokovanie Andrea Kovácsová. Do prvého kola obchodnej súťaže sa neprihlásil nikto.

Viceprimátor Ladislav Rigó informoval poslancov o Memorande o spolupráci na príprave Integrovanej územnej stratégie udržateľného mestského rozvoja. Mesto sa teda zapojilo do Integrovanej územnej stratégie (IÚS) BBSK, základného rozvojového dokumentu regiónu na eurofondové obdobie 2021 až 2027.

Na zasadnutí predniesla vedúca odboru vnútorných vecí Zuzana Zsírosová návrh plánov práce orgánov mesta na rok 2021 a návrh rámcového programu zasadnutí MsZ a MsR na rok 2021. Poslanec Roman Vaľo navrhol zvýšiť počet riadnych zasadnutí zo 7 na 10. „Najzásadnejšou zmenou, ktorú navrhujem je to, že na septembrovom zastupiteľstve by poslanci prerokovali VZN,“ vysvetlil poslanec Vaľo s tým, že by poslanci schvaľovali napríklad VZN o miestnych daniach či príspevkoch pre školské zariadenia, z ktorých vychádza rozpočet mesta a o ktorom rokujú následne na ďalších zastupiteľstvách. Podľa poslanca to pomôže pri rokovaní o rozpočte.

Poslanecké plénum taktiež schválilo plán kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra mesta za I. polrok 2021. Vedúci ekonomického odboru mesta Miroslav Bielak predniesol správu o plnení rozpočtu, ktorú poslanci zobrali na vedomie.

Témou boli opäť aj Gemerské zvesti

Poslanec Jaroslav Matzenauer reagoval aj na uplynulé zasadnutie, ktoré sa nieslo v napätej atmosfére vybičovanej aj urážkami Jozefa Šimka na jeho adresu. Poslanec Matzenauer totiž povedal, že v mestských novinách Gemerské zvesti bolo jednému z poslancov odmietnuté uverejnenie článku, na čo primátor mesta povedal poslancovi, že klame. Ako dnes uviedol poslanec Matzenauer, článok chcel uverejniť začiatkom tohto roka poslanec Roman Vaľo. Príspevok podľa neho prišiel do redakcie načas, pred uzávierkou. Odniesol ho tam osobne Vaľo, ktorý príspevok zaslal aj mailom. Publikovaný však nebol.

Poslanec Roman Vaľo následne požiadal o vysvetlenie, prečo jeho článok nebol uverejnený. Dodnes sa ho podľa Matzenauera nedočkali. Mail s otázkou podľa neho poslali nielen redaktorovi, ale aj primátorovi Šimkovi a prednostovi mestského úradu Štefanovi Szántóovi. „Primátor Šimko klamal, keď na minulom zastupiteľstve povedal, že počuje prvýkrát, že nám nebol zverejnený článok, keďže o tom bol informovaný,“ myslí si poslanec Matzenauer, ktorý verejne Jozefa Šimka vyzval, aby sa mu za urážky ospravedlnil. Keďže sa primátor a ani prednosta Szántó zasadnutia nezúčastnili, jeho požiadavka ostala bez reakcie.

Názov článku, ktorý žiadal poslanec uverejniť, bol Ako Kotlebova desiatka Šimko ovládol Rimavskú Sobotu, jej obyvateľov aj majetok mesta – časť 1.

V závere zasadnutia poprial občanom Rimavskej Soboty viceprimátor Ladislav Rigó, tak ako aj poslanec Roman Vaľo, príjemne strávené sviatky.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross