No active "ca-sidebar-197687" sidebar

AUGUST: Najbližší víkend začína Koliesko, jazdecké preteky aj Krásnohorské hradné dni

4. augusta 2017 |  | 

Folklórny aj rómsky festival, divadelné predstavenie, westernový deň, premietanie pod holým nebom, zaujímavé výstavy, koncerty rôznych žánrov či letný tábor umenia - aj o tom je augustový kalendár podujatí v regióne Malohont a jeho okolí. Najbližší víkend organizátori pripravujú jazdecké preteky Cena Carminy na Sobôtke v Rimavskej Sobote, Koliesko na Kokave či Krásnohorské hradné dni pod hradom Krásna Hôrka. Na Kokave začína tiež medzinárodný letný tábor výtvarníkov, literatúry, fotografie, divadla, filmu a hudby LETAVY.

Festivalová a tvorivá Kokava
Prvé augustové dni patria už tradične festivalu tradičnej ľudovej kultúry Koliesko, ktoré sa uskutoční v Kokave nad Rimavicou od 3. do 6. augusta. Hlavné programové dni prinášajú osvedčené, ale aj nové programy.
V piatok (04.08.) popoludní sa na otvorenom pódiu pri fontáne predstavia desiatky účinkujúcich zo stredného Slovenska, ktorých v podvečer vystrieda program venovaný zakladateľovi a dramaturgovi Kolieska Ivanovi Murínovi. Tak ako po iné roky aj teraz sa rozozvučia strechy a balkóny námestia, ale aj synagóga.
Sobota (05.08.) popoludní bude patriť hosťom z rôznych kútov Slovenska i z ďalekého Turecka, ktorí sa predstavia na pódiu pri fontáne.

V Sobotu tiež na tradičnom mieste, teda Kokava – Línia, začína tiež medzinárodný letný tábor výtvarníkov, literatúry, fotografie, divadla, filmu a hudby LETAVY. Tento rok návštevníci pustia uzdy svojej fantázii v 15-tich dielňach a ich diela bude možné si pozrieť v priebehu týždňa ako aj na večernej vernisáži, od 11. augusta. Bližšie informácie o Letavách nájdete aj na webstránke tábora alebo na Facebook-u.
O dva týždne neskôr bude Kokava nad Rimavicou opäť žiť festivalom, tentokrát so zameraním na tradičnú rómsku hudbu, tanec a spev. Hudobné a tanečné skupiny zo Slovenska doplnia hostia z Poľska, Česka, Maďarska a Srbska. Nenechajte si ujsť tradičný Balvalfest, ktorý sa koná v sobotu 19. augusta na miestnom amfiteátri.
Medzitým budú stovky ľudí zo Slovenska i zahraničia pracovať v tvorivých dielňach na Kokave-Línii, kde sa koná medzinárodný letný tábor výtvarníkov, literatúry, fotografie, divadla, filmu, hudby a tanca. Všetky práce z dielní budú spoločne prezentované na nočnej vernisáži. Súčasťou programu tábora, ktorý potrvá od 6. do 13. augusta budú aj rôzne koncerty.

Nielen pre deti
Pre deti aj dospelých v rekreačnej oblasti Kurinec pri Rimavskej Sobote pripravujú Westernový deň. V sobotu, 12. augusta, môžete cez rôzne súťaže, hry, atrakcie, hudbu či tanec zažiť ozajstnú country atmosféru. Nebude chýbať ani ryžovanie zlata, lasovanie, streľba či westernové scénky v podaní Túlavých vlkov. O hudobný program sa postarajú rimavskosobotské country kapely Elektrum a Bluetrend.

Koncerty
Sériu augustových koncertov odštartuje česká latino kapela Imperio, ktorá odohrá svoj koncert v piatok, 18. augusta, v Dome kultúry v Hnúšti.
V ten istý deň (18.08.) zavíta do Rimavskej Soboty herec, skvelý muzikant a skladateľ Milo Kráľ so svojou kapelou. Spolu s herečkou a speváčkou Barborou Švidraňovou odohrajú koncert na nádvorí Čierny orol.
Z iného súdka bude záverečný koncert hudobných dielní Muzičky a prezentácia malých tanečníkov z detských folklórnych súborov z rôznych kútov Slovenska, ktorý sa bude konať v sobotu, 19. augusta, v Kultúrnom dome na Teplom Vrchu.
V podobnom duchu sa bude niesť aj koncert Ľudovej hudby Ďatelinka, ktorá so svojimi speváckymi zložkami a sólistami rozozvučí vo štvrtok 24. augusta nádvorie Čierny orol v Rimavskej Sobote. Muzikantské zoskupenie nadväzujúce na tradície podpolianskych sláčikových muzík vzniklo v roku 1971 a dodnes patrí medzi najtypickejšie na Podpoľaní i na celom Slovensku.

Pri Rimavských Zalužanoch pokračuje akcia pre motorkárov a priaznivcov motocyklov spojený so zapálením vatry. Program "Jednou stopou do lesíka" začína 26. augusta o 12:30 hod.

Filmové zážitky pod holým nebom
Aj toto leto sa môžete tešiť na premietanie filmov v letnom kine v Hnúšti, počas ktorého zažijete trochu strachu, napätia, romantiky, ale aj zábavy:
• 11.08. - Logan: Wolverine - akčná sci-fi dráma
• 18.08. - Bezva ženská na krku - komédia
• 25.08. - Rýchlo a zbesilo 8 - kriminálny triler
Do Rimavskej Soboty zavíta koncom augusta filmový autobus Bažant Kinematograf, ktorý privezie divákom filmové zážitky pod holým nebom:
• 24.08. - Baba z ľadu - komédia
• 25.08. - Sedem zhavranelých bratov - rozprávka
• 26.08. - Učiteľka - dráma
• 27.08. - Teória tigra - komédia
Premietanie začína každý večer o 20:30 hod. na Hlavnom námestí, pričom vstup je bezplatný.

Zaujímavé výstavy
Od 2. augusta je v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote sprístupnená nová výstava pod názvom Neznáme farby svetových osobností, ktorá vám predstaví 13 svetových osobností s rómskymi koreňmi, a to prostredníctvom nadrozmerných portrétov namaľovaných technikami pop art, street art a stencil art. Výstava potrvá do 3. septembra.
Počas folklórneho festivalu Koliesko v Kokave nad Rimavicou môžete v rámci sprievodných programov navštíviť aj dve výstavy. Jedna z nich predstaví návštevníkom synagógy kabanice ako súčasť mužského tradičného odevu z rôznych lokalít stredoslovenských regiónov. Na druhej výstave v kultúrnom dome spoznáte tradičný odev Novohradu, konkrétne z obcí Lešť, Turie Pole, Veľký Lom, Horný a Dolný Tisovník, Ábelová, Polichno, Nedelište a Madačka.
Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote otvára vo štvrtok 10. augusta ďalšiu výstavu Policajné symboly zo sveta. Jej autorom je súkromný zberateľ Lászlo Szilas z Ostrihomu, ktorý sa tomuto koníčku venuje už 25 rokov. Vo svojej zbierke vlastní nášivky na rukávy, odznaky, čiapky, ocenenia, medaily i celé uniformy zo 127 štátov sveta, ktoré sa viažu k štátnej polícii, colnej správe, pohraničnej polícii a obecnej polícii. Výstava potrvá do konca októbra.

Stretnutia pri hudbe, športe a turistike
Obec Hrnčiarske Zalužany oslávi svoj deň Hrnčiarskymi slávnosťami (11.08.), počas ktorých si prídu na svoje milovníci koní aj automobilových veteránov. O hudobnú časť programu sa postarajú folklórne súbory Hrnčiarka a Krtíšan, ktoré doplní svojim koncertom Peter Cmorík s kapelou. Samozrejmosťou sú rôzne atrakcie, dobré jedlo a disko zábava až do rána.
Stretnutie pod Túrničkou v Babinci sa bude konať už po jedenásty raz. V piatok 11. augusta sa môžete tešiť na piesne z Gemera, divadelné predstavenie, vatru a ľudovú veselicu. Druhý deň (12.08.) pokračuje futbalovým turnajom, divadlom pre deti, ako aj programom hudobných a speváckych zoskupení z regiónu, ktorý spestrí vystúpenie Folklórneho súboru Podpoľanec z Detvy.
O týždeň neskôr (19.08.) sa v Rimavskom Brezove stretnú milovníci hasičského športu, ktorí si zmerajú sily v dennej hasičskej súťaži o pohár predsedu DHZ Rimavské Brezovo.
Deň voľna uprostred posledného augustového týždňa (29.08.) môžete stráviť v kruhu zástupcov obcí a priateľov Mikroregiónu Sinec-Kokavsko, ktorí sa stretnú v Rimavskej Bani. Po odhalení pamätnej tabule bojov SNP bude nasledovať turistický výstup k rozhľadni Vŕšok. Súčasťou podujatia bude aj kultúrny program, prezentácia členov mikroregiónu, športové aktivity v netradičných športových disciplínach aj súťaže pre deti.

Ďalšie podujatia pripravované v tomto roku v regióne a jeho okolí, ako aj kontakty na organizátorov nájdete v Kalendári podujatí na web stránke turistického sprievodcu regiónom Malohont: www.regionmalohont.sk. Podujatia nájdete aj na Rimava.sk v Kalendári podujatí, kde aj to svoje môžete zadarmo pridať a prezentovať.

Zdroj: Rimava.sk, MAS Malohont


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross