No active "ca-sidebar-197687" sidebar

FOTO: Celoštátna súťaž Divadlo a deti prilákala takmer tisíc malých divákov

Divadlo A a ShantiRimavskosobotský Dom kultúry bol v závere minulého týždňa dejiskom divadelnej súťaže a prehliadky Divadlo a deti. Stretlo sa na nej 120 dospelých divadelníkov z celého Slovenska, ich predstavenia počas dvoch dní prilákali asi tisíc najmenších divákov.

V konkurencii ôsmich kolektívov sa víťazom s nomináciou na vrcholnú prehliadku slovenského ochotníckeho divadla Scénická žatva v Martine stalo Divadlo „A“ a divadlo Shanti z Prievidze s inscenáciou Farebné príbehy starej povaly.  „Bolo to zaslúžené, po piatich rokoch sme sa v Rimavskej Sobote konečne stali víťazmi“ povedal dlhoročný člen tohto 17-členného kolektívu, Peter Švec.

„Na javisku sme videli premenu estetickej hodnoty na etickú cez postavu malej Violky, ktorá sa zbavila pocitu strachu a osamelosti, keď sama na povale prežívala fantastické príbehy svojich farebných predstáv.“ povedal o víťazovi člen poroty PhDr. Ľubomír Šárik, riaditeľ MsKS, ktoré prehliadku organizovalo už po trinástykrát.

Druhé miesto porota udelila DS Trma-vrma z Popradu za inscenáciu O ceste neceste. „Totálne nasadenie tela a hlasu interpretov v spojení s používaním drobných rekvizít či hudobných motívov vytvorilo z inscenácie pútavé poetické dielo,“ zhodnotil výkon kolektívu Šárik. Na treťom mieste skončilo Hriňovské divadlo z Hriňovej s hrou na motíve známej predlohy Snehová kráľovná. „Inscenácia stavila na vizuálne efekty (dymostroj, sneženie), čo pôsobilo naozaj príťažlivo,“ zhodnotila porotkyňa Mgr. art. Katarína Hitzingerová, ArtD. z banskobystrickej Akadémie umení.

Mgr. art. Lenka Dzadíková, ArtD. z Divadelného ústavu v Bratislave

Mgr. art. Lenka Dzadíková, ArtD. z Divadelného ústavu v Bratislave

„Osobitú skupinu tvorili súbory ľudí s mentálnym postihnutím Meremáci snehuláci z Modry a Divadelný krúžok pri ZPMP Spišská Nová Ves. Obe predstavenia mali osobité hodnoty, ich podstatou je arteterapia – umelecký výsledok možno považovať za pridružený cieľ. Práca vedúcich týchto súborov ako aj samotný výsledok na javisku sú hodné uznania a dotvárajú zaujímavú mozaiku kategórie dospelí deťom,“ povedala  predsedníčka poroty Mgr. art. Lenka Dzadíková, ArtD. z Divadelného ústavu v Bratislave. Oba spomínané kolektívy dostali okrem diplomu za účasť i špeciálne uznania štvorčlennej poroty.

Ostatné tri kolektívy, DS Fireball z Ružomberka,  rimavskosobotská Alterna a Divadielko Galéria z Nového Mesta nad Váhom získali diplomy za účasť na tejto vrcholovej prehliadke.

Desaťčlenná detská porota Agora fórum pod vedením Rimavskosoboťanky, pedagogičky z miestnej ZUŠ Barbory Olejníkovej, hodnotila všetky predstavenia prehliadky a na záver udelila svoju cenu divadelnému súboru Meremáci snehuláci, ktorý pôsobí pri Domove sociálnych služieb MEREMA v Modre. „Veľmi sa nám páčili rekvizity, ktoré boli vyrobené z recyklovateľných materiálov a pravdepodobne aj vlastnoručne,“ povedala jedna z detských porotkýň.

„Kategória dospelí hrajúci deťom je osobitou kategóriou. Často v nej možno nájsť aj ziskuchtivé pohnútky. Pole divadelnej tvorby pre deti je, žiaľ, také – pre malých divákov a ich rodičov zradné a pre ziskuchtivcov je to široký priestor. Žiaľ, nik sa nezaujíma o kvalitu inscenácií, ktoré kočujú po škôlkach a školách a vrchol svojej zárobkovej činnosti majú pred vianočnými sviatkami. Je zaujímavé, že v tejto oblasti nie je ani profesionálne, či poloprofesionálne divadlo zárukou kvality. Ak by niekto hľadal tip na dobré divadlo pre deti, z inscenácií prehliadky Divadlo a deti Rimavská sobota 2013 by si určite vybral,“ zhodnotila úroveň prehliadky Lenka Dzadíková.

Vyhlasovateľom prehliadky a zároveň odborným garantom je Národné osvetové centrum z poverenia Ministerstva kultúry. Celé podujatie finančne podporilo Ministerstva kultúry SR.

[nggallery id=1050]

Zdroj: Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota (redakčne upravené)


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross