No active "ca-sidebar-197687" sidebar

VIDEO: Na otvorení výstavy o Zoltánovi Pálkovácsovi sa zišlo takmer sto ľudí

7. októbra 2011 | |  | | |

Džudisti, priatelia a blízki príbuzní tragicky zosnulého Zoltána Pálkovácsa sa včera zišli v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote, na otvorení výstavy, ktorá má pripomenúť jeho športové úspechy. Ako pre Rimava.sk uviedla riaditeľka múzea Oľga Bodorová, vystavených je viac ako 200 artefaktov, Zoltánove ocenenia, medaily, diplomy aj kimono. Verejnosti ich sprístupnili rok po smrti mladého športovca, ktorého život vyhasol pri dopravnej nehode v Rakúsku.

„Vždy si ho budeme pamätať ako človeka, ktorý ku všetkému pristupoval naplno a vďaka tomu aj dosiahol výsledky, ktoré dosiahol. Toto by mal byť aj jeho odkaz pre jeho nasledovníkov v športe, pristupovať ku všetkým tréningovým povinnostiam naplno a potom sa úspech dostaví,“ povedal na včerajšej vernisáži Ján Gregor z Dukly Banská Bystrica. Jeho pamiatku si včera uctili minútou ticha aj džudistickým pozdravom.

Podľa slov predsedu TJ Mladosť Relax Juraja Svoreňa, Zolo prišiel do klubu ako desaťročný chlapec. "Prišiel aj s kamarátom. Ten odišiel, Zolo ostal," povedal Svoreň, ktorý bol prvým trénerom Zoltána Pálkovácsa. Podľa Svoreňa ostal preto, lebo ho tento šport zaujal a pritiahol do kolektívu aj napriek jeho tvrdým podmienkam. "Nikdy sa nebál zápasiť so sparingpartnerom ťažším, dospelými chlapmi. Čím rástla jeho výkonnosť. Rástol Zolo, rástli aj jeho úspechy," uviedol v príhovore Svoreň.

O Pálkovácsovi sa  hovorí ako o všestrannom športovom talente, venoval sa futbalu, hádzanej, karate a atletike. Na radu kamaráta sa prihlásil do džudistického oddielu TJ Mladosť Rimavská Sobota a pri tomto športe aj nakoniec zotrval pod vedením trénera Juraja Svoreňa. Po tom, ako si jeho talent všimol banskobystrický tréner Michal Donner sa stal členom Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica, kde si ďalej budoval svoju kariéru.

Zúčastnil sa na Olympijských hrách v Aténach roku 2004 a v Pekingu roku 2008. Hoci si odtiaľ žiadnu medailu nepriniesol, nikdy o ne nemal núdzu.  Už v roku 1999 ako 18-ročný získal na juniorských ME v Ríme striebro a o rok neskôr pridal na šampionáte tej istej vekovej kategórie v cyperskej Nikózii bronz. Na ME 2002 v Maribore skončil v kategórii do 100 kg piaty, rovnako aj o dva roky neskôr na ME v Bukurešti. Na Svetových armádnych hrách v indickom Hajdarábade 2007 si rimavskosobotský rodák vybojoval striebornú medailu. Rok čo rok vyhrával popredné miesta na rôznych medzinárodných turnajoch na Slovensku i zahraničí. Po smrteľnej autonehode sa s ním priatelia a rodina lúčili so slovami Telo z ocele, srdce zo zlata.

Výstava potrvá do konca októbra.

.


.

.

Zdroj: Rimava.sk

.

.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross