No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Rodina Bystrianskych z Utekáča sa pokúša udomácniť v lese párik losov

5. augusta 2018 |  | 

Majestátne losy európske si zvykajú na prírodu v okolí Utekáča v okrese Poltár. Dvaja bratia sa podujali na pokus, aby sa losy postupne aj rozmnožili a žili v tunajších lesoch ako pred stáročiami.

Takmer päťsto rokov je už odvtedy, čo losy boli obyvateľmi našich končín, no ľudia ich postupne úplne vyhubili. „Samček Luke je dvojročný a doniesli sme ho sem pred časom zo Švédska. Váži asi 300 kilogramov a keď bude dospelý, jeho váha bude pol tony. AJ parohy mu budú vážiť skoro 50 kíl,“ povedal Daniel Bystriansky, ktorý losy kŕmi spolu s priateľkou pravidelne každý večer od pol siedmej do siedmej.

Samička Maija si ešte len na okolie Utekáča zvyká. „Priniesli sme ju sem asi pred mesiacom. Narodila sa pred vyše rokom v máji a podľa toho je aj pomenovaná. Ona váži niečo nad 100 kilogramov. Samček do nej ešte občas útočí, ale postupne si na seba zvykajú,“ objasňuje Daniel.
Losy majú najradšej konáre a listy stromov, ich kôru, ale vraj žerú až tristo druhov potravy.

„Majú u nás zvláštnu úlohu. Očakávame, že počas ruje v septembri sa spária a privedú na svet potomka. My sa toho už asi nedožijeme, ale chceme, aby sa losy postupne v našich horách úplne udomácnili a žili opäť vo voľnej prírode,“ hovorí.
Každý večer im dávajú aj dobroty. „Kašu z ovsa a porezanú zeleninu aj ovocie. To milujú,“ dodáva.

Už v minulosti realizovali podobný projekt v spolupráci s Nórskym jeleniarskym centrom Svanoya a švédskym sponzorom Warmlands Moose Park Ekshärad.
Po prietrži mračien im losy ušli a po čase jedného z nich zabila medvedica.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross