No active "ca-sidebar-197687" sidebar

HNÚŠŤA: Školákom aj dospelým chcú besedami v knižnici priblížiť život ľudí s hendikepom

12. januára 2012 |  | |

Aký je život ľudí so zdravotným postihnutím, ako si dokážu poradiť s každodennou realitou či napriek hendikepu rozvíjať svoj talent, ako vzniklo slepecké písmo a odkiaľ je biela slepecká palica, aj na tieto otázky chce školákom a dospelým odpovedať knižnica prof. Štefana Pasiara v Hnúšti. Tá v nových priestoroch s bezbariérovým prístupom na tento rok pripravuje besedy so zdravotne postihnutými ľuďmi. Pre Rimava.sk to potvrdila vedúca knižnice Mária Kvetková.

"V našom okolí je veľa ľudí, ktorí majú zdravotné postihnutie, no napriek tomu sú šikovní športovci, umelci a dobrí ľudia, už dávnejšie sme rozmýšľali, ako by sme ich život mohli trošku priblížiť ostatným," vysvetlila vedúca knižnice. Ako pripomenula, v pôvodnej budove knižnice  návštevy zdravotne postihnutých alebo starších čitateľov neraz komplikovali schody. V nových a zrekonštruovaných priestoroch, ktoré otvorili vlani v decembri, nemajú bariéry, regály s knihami sú na jednom podlaží.

Ako Mária Kvetková ďalej uviedla, organizovanie besied je ešte stále v štádiu príprav, podľa jej slov by sa však prvá z nich mohla uskutočniť už koncom mesiaca alebo vo februári. "Postupne by sa žiakom základných škôl ale aj verejnosti mohli predstaviť sluchovo postihnutí, nevidiaci aj telesne postihnutí športovci, na základe ich rozprávania a aj za pomoci informácií z kníh by sa dozvedeli, ako vznikla posunková reč, kto vytvoril slepecké písmo, s akými problémami zápasia ľudia s hendikepom a podobne," naznačila vedúca knižnice. Ako podotkla, v minulosti už usporiadali podobnú diskusiu s nevidiacim masérom, ktorú deti vnímali veľmi pozorne. "Chceme im ukázať, že sa na týchto ľudí netreba pozerať ako na iných či nebodaj menejcenných," poznamenala vedúca.

Podľa jej slov má knižnica na novej adrese aj ďalšiu novinku pre zdravotne postihnutých, zvukové knihy. Zabezpečili ich na základe spolupráce s Knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči. Zadarmo ich môžu počúvať všetci držitelia preukazu ZŤP aj tí, ktorí majú lekárske potvrdenie na dočasné zdravotné znevýhodnenie. Pre nich je zároveň aj zápis do evidencie čitateľov bez poplatku.

Ako vedúca na záver uviedla, knižnica v súčasnosti eviduje približne 620 čitateľov, do nových priestorov však prichádzajú ďalší, ktorí si ku knihám sadajú priamo v študovni. Kvôli sťahovaniu bola knižnica vlani päť mesiacov zatvorená, podľa slov Kvetkovej ale usporiadali asi 40 rôznych podujatí pre materské, základné aj stredné školy, pre detský stacionár aj pre dospelých. Pokračovať v nich chcú aj v tomto roku.

Nové priestory knižnice v budove na Hlavnej ulici slúžili kedysi ako detské jasle, neskôr tu sídlila pobočka VÚB. Ako Rimava.sk pred časom informovala prednostka mestského úradu v Hnúšti Oľga Maciaková, z mestskej kasy išlo na novú knižnicu asi 15 tisíc eur, rekonštrukciu podporila miestna akčná skupina (MAS) Malohont sumou viac ako 189 tisíc eur, s kofinancovaním mesta. Okrem rekonštrukcie  interiéru je do budúcnosti plánovaná aj úprava záhrady.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross