No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Umelci z celého kraja tvorili na Teplom Vrchu

Koncom uplynulého týždňa 18. - 20. septembra sa v rekreačnom komplexe Drieňok na Teplom Vrchu konala krajská tvorivá dielňa. Určená bola pre neprofesionálnych výtvarníkov, fotografov a filmárov z celého banskobystrického kraja. Ako ďalej Rimava.sk informovala Kristína Lendvorská z Gemersko-malohontského osvetového strediska Rimavská Sobota, účastníci boli rozdelení do troch sekcií a v priebehu troch dní vznikali rôzne „výseky“ z okolitej prekrásnej prírody. Sekciu výtvarnú viedol lektor, profesor Jaroslav Uhel z Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Článok pokračuje pod reklamou



„Nosnou témou a hlavným zadaním pre účastníkov bola Krajina videná a cítená,“ priblížila Lendvorská. Zároveň dodala, že krajinomaľba je druh maliarstva, v ktorom je na obraze zachytená predovšetkým krajina, príroda, jej konkrétny výsek či zoskupenie. „Obraz, ktorý takýmto maliarstvom vzniká, sa volá krajina, krajinka, krajinomaľba alebo zriedkavo aj pejzaš,“ doplnila.

Vo fotografickej sekcii bol lektorom skúsený fotograf Miroslav Zaťko z Banskej Bystrice. V rámci nej účastníci experimentovali v rôznych fotografických žánroch – architektúra, krajina, portrét, reportáž a dokument. „Súčasťou ich práce bol teoretický úvod na tému Experiment v umení,“ priblížila Lendvorská. Potom už nasledovala práca v 2 a 3 členných skupinách a samotné fotografovanie.

Treťou sekciou bol film s lektormi Ľubomírom Viludom a Ivan Kršiakom z Akadémie umení v Banskej Bystrici. Úlohou účastníkov tejto sekcie bolo zdokumentovanie celého diania, konania deja v danom okamihu, v danom prostredí. Záver krajskej tvorivej dielne bol venovaný širokej prezentácii tam vzniknutých diel všetkých sekcií. Z diel, ktoré vznikli organizátori plánujú realizovať putovnú výstavu.

Podujatie organizovalo Gemersko – malohontské osvetové stredisko v Rimavskej Sobote v rámci projektu „Čarovná studnička“, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Rimava.sk, FOTO: GMOS Rimavská Sobota


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross