No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Výstava v múzeu vyrozpráva príbeh o solúnskych bratoch

16. januára 2013 |  | | |

Diela autorov, ktorí v slovenskom výtvarnom umení rozvíjali cyrilo-metodské tradície, budú až do konca februára vystavené v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote. Ide o významný spoločný projekt renomovaného Klubu  výtvarných umelcov a teoretikov a nastupujúceho Výtvarného odboru Matice slovenskej k 1 150. výročiu príchodu Cyrila  a Metoda na územie  Veľkej Moravy. Výstavu otvoria zajtra, 17. januára, o 14.00 hod.

Ako informovala historička umenia  Angelika Matúšková, návštevníci si budú môcť pozrieť vzácne diela sochárov Tibora Bártfaya, Jána Kulicha či Stanislava Mikuša, pedagóga a výtvarníka Ľubomíra Bereša a víťaza súťaže na pomník svätcov Cyrila, Metoda a Gorazda v Bratislave Antona Gábrika. Chýbať nebudú ani práce maliara Stanislava Harangozóa, Ľuba Zelinu, Zuzany Hložníkovej či Evy Trizuljakovej. "Je to reprezentatívny výstavný celok a dlhodobý výstavný projekt na Slovensku a v zahraničí, pričom jeho zavŕšenie sa uskutoční v Košiciach v roku 2013, kedy sú Košice aj Európskym hlavným mestom kultúry," uviedla Matúšková. Podľa jej slov bola výstava po prvý raz sprístupnená na Pedagogickej fakulte UKF v Nitre v októbri 2012.
Jej kurátorom je predseda Klubu výtvarných umelcov a teoretikov a predseda Výtvarného odboru Matice slovenskej Ladislav Skrak.

Jubilejný Cyrilo-metodský rok otvorila vlani v júli celonárodná cyrilo-metodská púť na Svätoplukovom námestí v Nitre. Rok plný podujatí orientovaných na posolstvo vierozvestcov a obdobie Veľkej Moravy potrvá až do 31. decembra 2013.

Konštantín a Metod prišli v roku 863 zo Solúnu na žiadosť kráľa Rastislava na Veľkú Moravu, aby tu šírili kresťanstvo a kultúru. Prv, ako odišli na misiu, Konštantín zostavil pre Slovanov písmo - hlaholiku, predchodkyňu cyriliky. Do jazyka starých Slovanov preložili celú liturgiu (texty bohoslužieb) a tiež časť Biblie.

Sv. Cyril a Metod patria k najvýznamnejším osobnostiam v dejinách slovenského národa. Význam ich misie a ich prínos k rozmachu kresťanstva v Európe vyzdvihol v roku 1980 pápež Ján Pavol II., keď ich vyhlásil za spolupatrónov Európy.

Zdroj: Rimava.sk, SITA


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross