No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Blížia sa folklórne slávnosti v Klenovci, pozývačky budú v závere týždňa aj v Rim. Sobote

22. júna 2011 |  | 

Klenovec v okrese Rimavská Sobota bude najbližšie dni dejiskom tradičnej Klenovskej rontouky,  33. ročníka  Gemersko-malohontských folklórnych slávností. Program začína už zajtra, 23. júna, potrvá do nedele, 26. júna. Rimava.sk informovala Jaroslava Jelchová z Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote.

Ako uviedla, festivalu každý rok predchádzajú takzvané Pozývačky na Klenovskú rontouku, počas ktorých sa všetci záujemcovia o toto podujatie môžu bližšie zoznámiť s programom. Plánované sú aj na piatok, 24. júna. O 10.00 hod. sa v Hnúšti predstavia detské folklórne súbory Zrkadielko z Hnúšte, Mladosť z Klenovca a folklórny súbor Gaida z Lotyšska. "O 14.00 hod. vystúpi lotyšský súbor v Rimavskej Sobote, spolu s Detským folklórnym súborom Lieskovček a prípravnou zložkou Folklórneho súboru Háj – Hájik z Rimavskej Soboty.  Pozývačky na Klenovskú rontouku budú prebiehať aj v Klenovci, a to každý festivalový deň, pred otvorením jarmoku remesiel a dvorov," avizuje Jelchová.

Podľa jej slov sa program Klenovskej rontouky začína vo štvrtok 23. júna, slávnostným uvedením CD MAS Malohont pod názvom Z troch dolín, ktoré bude spojené s folklórnym koncertom a verejnou nahrávkou. V priamom prenose ju bude vysielať aj RádioRegina Banská Bystrica.

[audio:http://www.rimava.sk/voice/klenovska_rontouka_2011_tlacovka.mp3] Z tlačovej konferencie vo veľkých Teriakovciach (dramaturgička podujatia Stanislava Zvarová a riaditeľka Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote Darina Kišáková)

V piatkovom programe sa divákom predstavia deti z detských a mládežníckych folklórnych súborov Gemera-Malohontu (Čížiček z Tisovca, Lieskovček a Hájik z Rimavskej Soboty, Zrkadielko z Hnúšte, Zornička a Mladosť z Klenovca) v programe Detský čarokruh, pripravené sú aj Roztratené zrnká spomienok, histórie a ľudských príbehov zo štyroch obcí Gemera-Malohontu (Slizké, Španie Pole, Lipovec a Hostišovce). Vystúpia tiež jubilujúce folklórne súbory Vepor z Klenovca, Ipoly z Mihálygerge a hostia z Lotyšska v otváracom programe Pod Ostrou je malá dedinôčka. Predstaví sa aj Vladimír Homola, Elena Baculíková a Ľudová hudba Ďatelinka, Folklórny súbor Podpoľanec z Detvy, Viktor Chudoba z Oravskej Lesnej, trombitáši z Folklórnej skupiny Javorník z obce Lúky a folklórne súbory Vepor z Klenovca a Rimavan z Rimavskej Soboty v programe Jánska noc má svoju moc.

"V sobotu predpoludním sú na programe súťaže a prehliadky, tiež budú prebiehať školy spevu a tanca, tentoraz zamerané na tance a piesne zo stredného Gemera," uviedla Jelchová. V programe Folklór bez hraníc sa predstavia kolektívy, ktoré prezentujú iný ako slovenský folklór či folklórne súbory Slovákov žijúcich v zahraničí. Tento rok prijali pozvanie folklórne súbory Gaida z Lotyšska, Limbora z Českej republiky, Rakonca z Fiľakova a Upre Roma z Klenovca.

Ďalej vystúpia folklórne kolektívy Gemera – Malohontu Rimavan a Háj z Rimavskej Soboty, Vepor z Klenovca, Podpoľanec z Detvy, folklórne skupiny Lučan z Lúčiek a Kráľova hoľa z Pohorelej, Ľudová hudba Hronsečania z Hronseku a na amfiteátri vystúpi aj Balet Štátneho divadla Košice a Ľudová hudba Železiar s predstavením Jánošík.

Pripravené sú tiež sprievodné podujatia, vernisáž výstavy, ktorá je venovaná Karolovi Pajerovi ako aj vernisáž výstavy Súkenníctvo a gubárstvo v Klenovci. Výstava regionálnej výchovy a Izba Vladimíra Mináča budú otvorené denne počas trvania slávností. S vlastným programom čakajú návštevníkov aj jednotlivé dvory.

Zdroj: Rimava.sk


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross