No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Klenovská rontouka pritiahla približne 10 tis. návštevníkov

30. júna 2008 |  | | | |

Klenovská RontoukaProgramové pásmo detských folklórnych súborov Lieskovček z Rimavskej Soboty, Zornička a Mladosť z Klenovca a Čížiček z Tisovca pod názvom Taký bol Jánošík i Cesty a návraty folklórnych súborov (FS) Lipa z Bratislavy a Liptov z Ružomberka patrili v nedeľu na amfiteátri medzi posledné vystúpenia 30. ročníka Gemersko-malohontských slávností v Klenovci.

Ako pre Rimava.sk povedala hlavná organizátorka Klenovskej rontouky Stanislava Zvarová, tento jubilejný ročník bola najvyššia účasť za posledné roky. „Za tri dni prišlo približne 10 tis. návštevníkov,“ uviedla Zvarová. Ako dodala, na Klenovskej rontouke návštevníci mohli okrem scénických programov a sprievodných podujatí, mimo vystúpení folklórnych súborov navštíviť výstavy, dvory tradičných remesiel, hudby, spevu, tanca a gastronomických špecialít.
Ako Zvarová poznamenala, s účinkovaním všetkých súborov je veľmi spokojná a k najväčším lákadlám tohto ročníka zaradila speváka ľudových piesní z horehronského Telgártu Jána Ambróza a profesionálny umelecký súbor Lúčnica, ktorý predstavuje vrchol slovenského folklóru a tanečného umenia. Medzi oblasti, kde by sa v budúcnosti chceli organizátori zlepšiť, patrí jednoznačne poskytovanie služieb.

Jánošík na Klenovskej RontoukeTohtoročná slávnosť v Klenovci sa niesla v duchu Jánošíkovských tradícií. V sobotu bol súčasťou programu prvý ročník súťaže Jánošíkovských zručností a šikovností v netradičných disciplínach. Ako pre Rimava.sk povedal starosta obce Klenovec Pavel Struhár, o ktorého dukát sa súťažilo,  medzi disciplíny patrilo splietanie vrkočov, pílenie dreva, pitie piva a vtiahnutie cverny do ihly. Struhár si okrem nových dvorov (cigánsky a lomovský) pochvaľoval najmä bohatú účasť zahraničných návštevníkov a lepšiu propagáciu podujatia. Sobotňajšie predpoludnie spríjemňovali na námestí heligonkári.

V sobotu večer, pred Lúčnicou, vystúpili FS Háj a Rimavan z Rimavskej Soboty, Kokavan z Kokavy nad Rimavicou, Stromíš z Vlachova a miestne skupiny Mladosť, ženská a mužská spevácka skupina a heligonkári z Klenovca.

V programe Folklór bez hraníc sa v piatok a sobotu predstavili zahraniční hostia  zo Srbska, z Poľska, z Čiech a z Bosny a Hercegoviny. Dom kultúry v Klenovci patril aj spomienkam nedožitých 80-tych narodenín primáša Jána Jasenku.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross