No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Repasovaný vs. použitý iPhone: Pozor na pojmy! Aký je medzi nimi rozdiel?

9. januára 2022 |  | 
Zdroj obrázku: Roman Zakirov/Shutterstock.com

Popularita repasovanej elektroniky sa v poslednom období šplhá stále vyššie a vyššie. Spolu s ňou však narastá aj množstvo otázok a mylných dojmov. Ste si istý, že viete, čo kupujete? Medzi pojmom “použitý” a “repasovaný” je totiž veľký rozdiel.

Definovanie kategórií

Pokiaľ ide o elektroniku, v zásade môžeme hovoriť o troch typoch jej stavu: nová, použitá a repasovaná. Kým pojem “nový” je každému pravdepodobne dobre známy, pri zvyšných dvoch je to o niečo zložitejšie.

Nové zariadenia

  • Priamo z výroby putujú na pulty obchodných regálov.
  • Sú spojené s plnou zárukou (v zmysle zákonníka je záručná doba 2 roky) a dodávajú sa s náležitým príslušenstvom, ako slúchadlá, nabíjačka a pod.

Použité zariadenia

  • Sú získavané od jednotlivca (predchádzajúceho vlastníka), ktorý zariadenie nejakú dobu používal a posúva ho ďalej, a to priamym predajom alebo prostredníctvom sprostredkovateľskej stránky ako napr. Bazoš, eBay.
  • Neexistuje tu záruka ani politika vrátenia tovaru
  • Použitý smartfón alebo iná elektronika môže byť doručená s malými kozmetickými vadami (škrabance, odreniny), v horšom prípade aj so závažnejšími chybami.

Repasované zariadenia

  • Ide o smartfóny, ktoré vo väčšine prípadov neboli vôbec používané - boli napríklad vrátené okamžite po rozbalení alebo sa k spotrebiteľovi v dôsledku vady ani nestihli dostať.
  • Takéto zariadenie je následne pred opätovným zaradením do predaja dôkladne testované a prípadne vylepšené či opravené.
  • Väčšina predajcov (či už nakupujete priamo od výrobcu Apple alebo maloobchodných predajní či e-shopov) ponúka na tieto repasované iPhony aj predĺženú  záruku.

Porovnanie cien

Najdrahšou možnosťou je samozrejme kúpa nového zariadenia. Aj keď cena novej elektroniky vo všeobecnosti postupom času klesá, stále bude omnoho vyššia (o 20 - 40%) ako pri kúpe repasovaných modelov - napríklad repasovaný pc, notebook či laptop.

Najlacnejšou variantou je zvyčajne nákup použitých zariadení. V závislosti od stavu daného iPhonu môže byť cena na sprostredkovateľských weboch v priemere nižšia aj o 50% (v porovnaní so sumou nového mobilu), je však potrebné počítať s vyššie spomínanými rizikami.

Repasovaná elektronika je teda zlatou strednou cestou, čo sa prijateľnosti ceny týka.


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross