Milujem koreniny. Milujem korenisté jedlá. Je to asi výsledok môjho genetického vybavenia a faktu, že ženy v našej rodine vždy varili tým kvalitným maďarským spôsobom. Ešte sa pamätám na prababku, ktorá svoje staromódne, poriadne mastné a korenisté (a samozrejme výborné) obedy ponúkala moderným „trendy“ spôsobom - „kľudne jedzte, je to diétne, nič v tom nie je“. A my sme jedli. A zdravo rástli :).
Takže asi neprekvapí, že mám veľmi rád jedlá z maďarskej, mexickej, či čínskej kuchyne.
Historickým sa stal deň, keď som náhodou naďabil na stránku s indickými receptami – Death by Curry (Smrť od kari :)). Hneď po prečítaní prvých receptov som vedel, že toto je ono. 10-15 rôznych korenín a prísad v jednom jedle, tomu sa nedá, a ani netreba odolať. Niekoľko tisíc rokov indickej kultúry vyprodukovalo krásnu harmóniu (skoro som napísal orgiu) chutí.
Prvým pokusom, ktorý sme doma spravili, bolo Maminkine kuracie kari. Nie je to recept mojej mamy, ale mamy istého Inda, ktorý tento recept zverejnil (pôvodný názov bol Mum’s Chicken Curry), a zistil som aj to, že kari (Curry) neznamená u nás tak známu zmes korenín, ale typ jedla. Výsledok bol ešte viac ohromujúci ako sme čakali.
Čo k tomu treba:
- 500 g vykosteného kuracieho mäsa
- 2 cibule (kto chce bohatšiu omáčku, nech vyberie väčšie kusy)
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 cm kus čerstvého zázvoru (v každom prípade používajte čerstvý, nie práškový zázvor, ten práškový stráca svoju krásnu citrusovú arómu)
- 3 polievkové lyžice paradajkového pretlaku
- olej
- ½ lyžičky rímskej rasce
- 1 a ½ lyžičky Garam Masala - zmes korenín (jediná problematická prísada v malom meste, podarilo sa ho nakoniec zohnať v Oáze zdravia)
- 1 lyžička kurkumy
- 2 lyžičky mletého koriandru
- 1 lyžička červenej papriky
- ½ lyžičky chili, samozrejme je možné prispôsobiť vlastným chúťkam
- lyžička soli
Na konci varenia:
- ešte ½ lyžičky Garam Masala
- voliteľná prísada: smotanový jogurt (min. 10% tuku), alebo kyslá smotana
Ako to robím ja:
- Mäso očistím, nakrájam na malé kúsky (v indických reštikách boli mäsá zväčša narezané na asi 2 cm kocky, ja mám rád menšie kúsky)
- Očistím cibuľu, zázvor, cesnak, všetko nakrájam nadrobno, zázvor väčšinou strúham. Čím jemnejšie kúsky, tým krajšia šťava na konci, takže aj mixér je vítaný.
- Nahrejem svoj milovaný wok, samozrejme aj s olejom.
- Keď je olej rozpálený, hodím tam rascu a prvú várku Garam Masala (korenie v oleji, nočná mora starej mamy, však to zhorííí)
- Asi po minúte vložím do woku cibuľu, cesnak a zázvor, upražím (mierou praženia môžete meniť chuť jedla), originál receptu hovorí o pražení dozlata, ja trápenie cibuľky na naliehanie manželky končím skôr
- Pridám všetky ostatné koreniny, pár sekúnd zmes miešam, aby sa uvoľnila ich aróma
- Pridám paradajkový pretlak, pár minút varím
- Vložím mäso do kari pasty, dobre premiešam, počkám, kým mäso vybledne.
- Wok prikryjem a na miernom-strednom ohni varím 15-20 minút, keď chcete redšiu šťavu, môžete priliať trošku vody.
- Nepovinný (ale výborný) krok: k mäsu pridám 2-3 polievkové lyžice jogurtu, alebo smotany, dostanem tak jemnú krémovitú šťavu
- Pridám pol lyžičky Garam Masaly, premiešam.
Podáva sa s ryžou, v ideálnom prípade s typickým indickým „chlebom“, Naan.
HOTOVO
Tip: kto má rád rýchle jedlá, odporúčam urobiť prvých sedem bodov z niekoľkonásobne väčšej porcie, dostanete tak veľké množstvo tzv. kari pasty, ktorá sa dá výborne rozporciovať, zmraziť a neskôr ju iba vytiahnete z mrazničky, pridáte mäso a čoskoro máte hotové kari.