No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Bunky kaštieľa v Jelšave aj Petrivaldského vila v Hnúšti bojujú o ocenenie Fénix – Kultúrna pamiatka roka

17. marca 2023 | | |  | 

JELŠAVA/HNÚŠŤA – Nádejou pre záchranu opustených pamiatok môžu byť aj netradičné spôsoby ich oživenia, ktoré nevyžadujú obrovské finančné prostriedky ani komplikovanú projektovú a administratívne náročnú prípravu obnovy. Príkladom je zaujímavý experiment Bunky Jelšava v kaštieli Coburgovcov, ktorý bol nominovaný na ocenenie Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Verejnosť môže svojím hlasovaním rozhodnúť o ocenení Fénix – Cena Nadácie SPP. Nominovaná je aj Petrivaldského vila v Hnúšti.

Dejiny kaštieľa siahajú až do 15. storočia, kedy prestavbou staršieho kláštora rádu Paulínov vznikol v Jelšave v poradí už tretí hrad. "Zvyšky hradu neskôr tvorili jadro renesančnej pevnosti. Jej mestské krídlo zo sedemnásteho storočia prestavali v rokoch 1786 až 1801 majitelia muránskeho panstva, Koháryovci, na veľkolepý klasicistický kaštieľ. Od r. 1822 do r. 1945 ho obývala šľachtická a podnikateľská rodina Coburgovcov, ktorá v kaštieli zriadila aj lesnú správu. Po znárodnení sa objekt využíval ako poľnohospodárske učilište a posledné desaťročia bol opustený a bez využitia. Pamiatku výrazne znehodnotili nevhodné a necitlivé zásahy z obdobia socializmu," uvádza sa na oficiálnom webe vyhlasovateľa súťaže.

Článok pokračuje pod reklamou


Ako ďalej informovali, proces degradácie kaštieľa sa podarilo zastaviť až v roku 2015, keď sa mesto zapojilo do štátneho programu obnovy s využitím potenciálu dlhodobo nezamestnaných, najmä miestnych Rómov. Podarilo sa vyčistiť priestory kaštieľa, opraviť strechu a realizovať nevyhnutné drobné murárske zásahy.

"Občianske združenie Čierne diery v tejto situácii prišlo s konceptom zážitkového ubytovania v priestoroch pamiatky s minimálnymi nárokmi na ich adaptáciu. Projekt pracuje s autenticitou kultúrneho dedičstva. Ukazuje pamiatku bez príkras, v surovom stave, v ktorom sa aktuálne nachádza. V spolupráci s architektmi boli v prenajatej časti pamiatky umiestnené obytné presklené bunky, ktoré sú sprístupnené kovovými lávkami. Možno v nich prenocovať a vychutnať si jedinečnú autentickú atmosféru zachovanej podoby, kaštieľa od zvyškov jeho pôvodnej noblesy až po jazvy z obdobia socializmu," opísali.

Všetky súvisiace zásahy sú ohľaduplné k historickej pôvodine a reverzibilné. Prenocovať možno za dobrovoľný príspevok na obnovu kaštieľa. Návštevníci pamiatky sa tak stávajú svedkami jeho oživenia a v istom zmysle sú dokonca priamo integrovaní do ďalšieho procesu záchrany pamiatky. Hlasovať za bunky v kaštieli Jelšava môžete na tomto odkaze.

O hlasy sa uchádza aj Petrivaldského vila

V Hnúšti, na Hlavnej ulici, oproti dlhému panelákovému bloku, sa nedá prehliadnuť oku lahodiaca historická stavba vily. Upúta svojimi rozihranými tvarmi a vežičkou. Neveľkú vilku nazvali podľa jej pôvodného majiteľa, miestneho lekárnika Pankráca Petrivaldského, ktorého prezývali „Dundy“.

Objekt zrejme vznikol začiatkom dvadsiateho storočia, v období doznievajúcej secesie. Má pôdorys nepravidelného tvaru s rohovým rondelom, ktorý má na poschodí balkón a zo strechy vystupuje ako „vežička“. Priečelie vily je obložené kvalitnou pálenou tehlou so signatúrou piešťanského výrobcu „UT“ (Uzsicskay Téglagyár). Historický výraz vily dotvárajú umelecko-výtvarné ozdobné prvky fasád – ružicová ozdoba štítu, rímsy, stĺpy balkóna, lemovania nároží, šambrány okien, rezbárska výzdoba okenných rámov a maľovaná výzdoba v interiéri a na strope balkónu.

Článok pokračuje pod reklamou


"K vile bol zozadu pristavaný hospodársky trakt. Kedysi v ňom bola výrobňa sódovky s plniarňou fliaš, v tej dobe mimoriadne populárneho nápoja. Na dobových fotografiách vidno pristavanú trištvrtekruhovú verandu, ktorá sa nezachovala. Po smrti lekárnika Petrivaldského (r. 1976), ktorý nemal dedičov, prešiel objekt do majetku štátu a neskôr mesta. Národnou kultúrnou pamiatkou je vila od roku 1998. Mesto najprv chcelo zriadiť v pamiatke múzeum významných miestnych rodákov a národných dejateľov, no neskôr plánovalo vilu predať ako nadbytočný majetok. Napokon sa predsa len rozhodlo objekt obnoviť pre svoje potreby," uvádza sa v profile pamiatky na webovej stránke súťaže.

Pamiatka sa desaťročia nevyužívala a neudržiavala. Navyše v dobe svojho vzniku bola zrejme na tesno pristavaná k inému existujúcemu objektu. To sa negatívne podpísalo pod jej zlý stavebnotechnický stav, keď v dôsledku podmáčania dokonca došlo k posunu nosného podkladu stavby. "Prvou fázou komplexnej obnovy bola preto statická a vlhkostná sanácia objektu. Následne boli rekonštruované všetky konštrukčné časti budovy. Osobitná pozornosť bola venovaná obkladu a dekoratívnym detailom fasád budovy, ako aj remeselným prvkom (dvere, okná, kovania...). V záverečnej fáze boli reštaurátorsky ošetrené detaily umeleckej výzdoby," priblížili.

Na základe výskumov sa rekonštruovala hospodárska prístavba sódovkárne a zaniknutá veranda. Petrivaldského vila je jedným z mála zachovaných historických objektov meštianskej architektúry a urbanistického rozvoja mesta v prvej polovici 20. storočia. "Po obnove bude v pôvodne obytnej časti pamiatky turistické informačné centrum a v priestoroch pristavanej sódovkárne interaktívna výstavná miestnosť, múzeum knihy a dejateľov Janka Francisci Rimavského a Mateja Hrebendu. Pri vile bude vybudovaná oddychová záhrada ako východiskový bod mestského náučného chodníka."

Hlasovať za Petrivaldského vilu môžete na tomto odkaze.

NENECHAJTE SI UJSŤ


Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross