No active "ca-sidebar-197687" sidebar

Bývalý rimavskosobotský novinár napísal knihu o tenise

Bývalý novinár z Rimavskej Soboty napísal v knihu o tenise. Pod názvom Horkosladký chlieb tenisový vyšla v slovenskom aj maďarskom jazyku. Autor Attila Hacsi čerpal z týždenníka Gemerské zvesti - Gömöri Hírlap, kde dlhé roky ako novinár pôsobil. Vychádzal aj z iných periodík.

Článok pokračuje pod reklamou



Knihu napísal pri príležitosti 130. výročia založenia tenisového klubu v Rimavskej Sobote. Rozoberá v nej jednotlivé obdobia už medzi dvomi svetovými vojnami, čas, kedy bol tenis na špičke na Slovensku či obnovenie Gemerského pohára. Opisuje vznik tenisového klubu Štart aj Mestskú záhradu, ktorá sa točila vo víre tenisu. Venuje sa aj menám ako Ladislav Borbély, ktorý patril k najlepším, podobne aj Tibor Gócza či Doktor Slávik - tréningový partner, ktorý bol pre mnohých vzorom. V mladom veku bol aj sparringpartnerom Ivana Lendla, považovaného za najlepšieho v krajine.

Okrem hviezd ako Lendl, pripomenul aj mená ako Navrátilová, Suková či Mandlíková. Ako pre Rimava.sk povedal Attila Hacsi, nebolo jednoduché spomenúť všetky významné udalosti a osobnosti. Asi najviac informácií podľa jeho slov bolo o Tiborovi Góczovi, ktorý bol trénerom Jany Novotnej a mali ísť na olympijské hry, no jeho zadržali na hraniciach.

Za zvučné meno v knihe považuje Doktora Slávika "V 50-tych rokoch, keď sem prišiel z Banskej Bystrice, mal veľké zásluhy na tom, že sa oživil tenis. Z najnovších trénerských mien je to určite Ľubomír Kurek, ktorý teraz žije v Bratislave," podotkol Hacsi. Medzi hráčov podľa jeho slov určite netreba vynechať Erika Csarnakovicsa, ktorý zakladal tenisovú medzinárodnú akadémiu či Ladislav Borbély, ktorý ako hráč vo svetovom rebríčku bol v roku 1996 hodnotený na 633-tom mieste. "On dosiahol asi najvyšší výsledok," podotkol Hasci.

Mgr. Attila Hacsi

V knihe sa dočítate aj o Petrovi Pavlenkovi, bratoch Kisantalovcoch či najstaršej žijúcej hráčke, 90-tničke Helene Lengyeovej, známej aj ako Ica néni. "Keď mala 50 rokov, ešte hrávala," podotkol Attila Hacsi. Ten vyzdvihol Ľubomíra Kureka. "Jeho tenisoví žiaci počas viac ako 15-ročnej činnosti dosiahli výnimočné, nadpriemerné výsledky," opisuje Hacsi. Podľa neho začiatkom tohto tisícročia došlo k hospodárskemu úpadku a odlivu mladých za lepšími podmienkami. "Ľubo Kurek sa vypracoval na celoštátne uznávaného odborníka a preto ani nebolo pre neho ťažké nájsť si uplatnenie aj v hlavnom meste Slovenska," píše Hacsi. Založil si tak súkromnú firmu, postavili tenisové stredisko, v ktorom by malo pracovať asi 16 trénerov. Ľubomír Kurek je tam šéftrénerom.

Hacsi bol bývalý futbalista. S tenisom bol spätý aj prostredníctvom svojich dcér. "Žiaľ, ten najsmutnejší tenisový príbeh je príbeh autora tejto skromnej práce a jeho rodiny," píše sa v preklade slovenskej verzie knihy, keď jedna z jeho dcér podľahla v roku 2016 vážnym zdravotným problémom.

Attila Hacsi pred dvomi rokmi napísal aj knihu Legendy o legendách (100 rokov rimavskosobotského futbalu). Niekoľko rokov bol poslancom v meste, ako aj v Zastupiteľstve BBSK. Ako podotkol, tieto knihy sa rozhodol napísať a publikovať aj kvôli tomu, že tieto výročia neboli patrične spomínané ani ocenené, hoci by si to tieto športy a ľudia za nimi stojaci zaslúžili.

Zdroj: Rimava.sk

V Rim. Sobote zaspomínajú na futbalové legendy za uplynulých 100 rokov

Odoberajte novinky spravodajského portálu Rimava.sk, ktoré vám v e-mailovej schránke budú pristávať pravidelne.

Páčil sa ti článok? Zdieľaj ho
Diskusia k príspevku
Odporúčáme
No active "ca-sidebar-197688" sidebar
cross